Ενισχύεται το ευρώ πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κοντά σε υψηλό εβδομάδας κινήθηκε νωρίτερα το ευρώ, εν αναμονή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, με τους επενδυτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις για αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και συγκεκριμένα της μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων. Νωρίτερα το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στα 1,1825 δολάρια, κοντά στα υψηλά της 19ης Οκτωβρίου, οπότε είχε ενισχυθεί στο 1,850 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Αυτή την ώρα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,05% στο 1,1806 έναντι του δολαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα στο ράλι του ευρώ, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις στην κατεύθυνση μίας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reutersη ΕΚΤ είναι πιθανό να ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, έναντι 60 δισ. που ισχύει τώρα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ θα επεκταθεί κατά ένα εξάμηνο ή ακόμα και κατά 9 μήνες μετα΄τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του 2017.

«Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, οι πιθανότητες είναι είτε για εξάμηνη παράταση και μείωση στα 40 δισ. ή επέκταση κατά 9 μήνες και μείωσης του ρυθμού αγοράς στα 30 δισ. ευρώ», αναφέρει ο Sim Moh Siong, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Bank of Singapore.

Αν το αποτέλεσμα διαμορφωθεί όπως περιγράφει ο αναλυτής της Bank of Singapore τότε δεν είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στο ευρώ και το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί σε παράγοντες που σχετίζονται με το δολάριο, αναφέρει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου ανακόπηκε μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, λόγω της αισιοδοξίας για τις προοπτικές της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ και των εικασιών ότι ο επόμενος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Fed) μπορεί να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα