Ενθαρρυντική χαρακτηρίζει τη μείωση των προσφυγικών ροών η ΕΕ

JJJIUΗ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό,ανέφερε σήμερα ότι πλέον οι ημερήσιες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά είναι λιγότερες από χίλιες,ενώ  στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000.

«Αυτή η μικρή μείωση είναι ενθαρρυντική», σημείωσε η ίδια εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, είπε πως πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας πως στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου 71.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας “ένας προς έναν”) στις 4 Απριλίου.

Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η Επιτροπή τελεί εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε πως οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή «τις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο». Προσέθεσε, δε, πως οι όποιες αλλαγές είναι «απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία, από την άλλη, συνέχισε, καλείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των προσφύγων όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Σύμφωνα με τη Νατάσα Μπερτό, στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα γι´αυτό το σκοπό, ενώ ο συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Φερβέι, θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η κράτηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται, «ως ύστατη λύση». Κληθείσα δε, να σχολιάσει την αποχώρηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τα hot spots, καθώς αμφισβητούν τη νομιμότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η Ν. Μπερτό επανέλαβε πως η συμφωνία είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης και την υποχρέωση για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Προσέθεσε επίσης πως η συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «αναμένεται να συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως μετά το κάλεσμα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών EASO και FRONTEX στα κράτη μέλη για αποστολή εμπειρογνωμόνων ασύλου και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε προσφορές και η μετάβαση των ατόμων στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει σύντομα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Frontex έλαβε προσφορές από 19 κράτη-μέλη (47 υπαλλήλους που θα συνδράμουν στην επανεισδοχή ατόμων στην Τουρκία και 492 αστυνομικούς), ενώ η EASO έλαβε προσφορές από 16 χώρες (396 εμπειρογνώμονες ασύλου και 22 διερμηνείς). Από αυτούς, 170 άτομα έχουν ήδη προταθεί και θα ξεκινήσει η αποστολή τους στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα