Ενημερωτική επιστολή Ντάισελμπλουμ: Εργαζόμαστε για συνολική συμφωνία το συντομότερο

Τις  αποφάσεις της συνεδρίασης της Μάλτας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνοψίζει σε επιστολή του προς τα μέλη του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνει ότι συμφωνήθηκε ένα «πακέτο πολιτικών» μέτρων, για την περίοδο μετά το νέο δανειακό πρόγραμμα που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2018.

Ο πρόεδρός του Eurogroup αναφέρει:

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».

Για τα αντίμετρα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι θα εφαρμόζονται εφόσον προκύπτει ότι τηρούνται οι στόχοι.

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

Τέλος αναφέρει ότι το Eurogroup ζήτησε από «τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, και στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα