Ενεργοποιεί το Άρθρο 155 ο Ραχόι – Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του συντάγματος της Ισπανίας, μετά τηνέκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οδηγεί την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά το υπουργικό συμβούλιο που είχε αντικείμενο την Καταλονία, δήλωσε πως ενεργοποιεί το Άρθρο 155 και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία «εντός έξι μηνών».

Ο Ραχόι είπε πως στόχος της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 είναι η επιστροφή στη νομιμότητα, η ανάκτηση της ομαλότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης και οι πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Το άρθρο 155 υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους – τμήματα και έχει ως εξής:

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

  1. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα