Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με επενδύσεις ύψους 1 δισ.

Σε πολλαπλό ενεργειακό κόμβο επιδιώκει η κυβέρνηση να αναδειχθεί η χώρα όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη και τη συνέντευξη που έδωσε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις με τους αγωγούς που σχεδιάζονται, προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις ««τις επόμενες ημέρες και μήνες» στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, μίλησε για επενδύσεις στις ΑΠΕ και κυρίως τα αιολικά ύψους 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια ηλεκτρισμού θα μηδενιστούν το 2020 ενώ αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ, αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο της εταιρίας.

«Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος δεν μπορούν παρά να περνούν από την Ελλάδα» είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό υπηρετούν τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ Τσίπρας χαρακτήρισε τα ενεργειακά κλειδί για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, είτε αφορούν στις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ και Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, είτε τις διμερείς με την Ιταλία, την Τουρκία κλπ.

Εργα σε εξέλιξη 
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μεγάλα ενεργειακά έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως στον αγωγό ΤΑΡ, στην αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, στο πλωτό τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης και στην επέκταση του δικτύου αερίου. Επίσης σναφέρθηκε στα προτζεκτ για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB), την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος, μέσω της Κρήτης, την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων.

Πετρέλαιο/Αέριο 
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ενεργειακοί κολοσσοί για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, είπε ότι τις επόμενες ημέρες και μήνες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και προανήγγειλε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις . Πρόσθεσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν στην περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων).

Τιμολόγια ηλεκτρισμού – ΥΚΩ 

Τον μηδενισμό της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ή σχεδόν τον μηδενισμό τους και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2020, καθώς και τη διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι προγραμματισμένες διασυνδέσεις στα νησιά και τις αλλαγές στο σχετικό πλαίσιο. Είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει εκ νέου τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, δίνοντας ιδαίτερη προσοχή στο ζήτημα των ΥΚΩ. Απέδωσε τους υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος στην μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, της τάξης του 9%, λόγω των ψυχρών συνθηκών του χειμώνα.

Ερωτώμενος για τη ΔΕΗ και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανώλη Παναγιωτάκη για τις λιγντικές μονάδες ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο καθένας έχει ένα ρόλο. Ο ρόλος του κ Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που η ΔΕΗ έχει συμφέρον να διαχειριστεί. Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτό που διαπραγματεύεται με θεσμούς, ούτε αυτός που παράγει πολιτική. Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός

ΑΠΕ – πρόγραμμα «Eξοικονομώ» 

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μέσω των νέων κανόνων που ισχύουν πια για τις ΑΠΕ και κυρίως μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και τις ενεργειακές κοινότητες, που θα δημιουργηθούν με βάσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ενισχύονται οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον» ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο και θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το προηγούμενο.

Εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ενεργειακοί κολοσσοί για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, είπε ότι τις επόμενες ημέρες και μήνες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και προανήγγειλε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις . Πρόσθεσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων.

Βολές

Ερωτώμενος για τη ΔΕΗ και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανώλη Παναγιωτάκη για τις λιγντικές μονάδες ο κ. Τσίπρας είπε: «Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα».

(Ημερησία)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα