Ενδεχόμενο νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τον Τραμπ

Η κυβέρνηση του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει μία νέα ταξιδιωτική απαγόρευση, αντικαθιστώντας το αρχικό προεδρικό διάταγμα. Η νομιμότητα αυτού του διατάγματος θα εξεταστεί από ακρόαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, σχολιάζει το CNN επικαλούμενο τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

«Λοιπόν, αυτό είναι κάτι το οποίο κοιτάμε, για να αποφασίσουμε πως θα προστατεύσουμε περισσότερο τους Αμερικανούς, αλλά και πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι (που θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ) και πως κινούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακμάστερ στην εκπομπή “This Week” που παρουσιάζει ο Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC.

Η ανανεωμένη αυτή συζήτηση για την ταξιδιωτική απαγόρευση διεξάγεται στις ΗΠΑ, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε την Παρασκευή το πρωί, στο Λονδίνο. Από την επίθεση αυτή, με την έκρηξη βόμβας στον υπόγειο σιδηρόδρομο της βρετανικής πρωτεύουσας τραυματίστηκαν 30 άτομα. Σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter την Παρασκευή αντιδρώντας στην επίθεση, ο πρόεδρος Τραμπ τάχθηκε υπέρ: «μιας μεγαλύτερης, σκληρότερης, αλλά και πιο εξειδικευμένης» ταξιδιωτικής απαγόρευσης, ενώ υποστήριξε την εξάρθρωση των τρομοκρατικών ομάδων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για σκοπιμότητες πλύσης εγκεφάλου, αλλά και για την στρατολόγηση μαχητών.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελούν ουσιαστική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια «εξαιτίας της δύναμης που έχουν, καθώς αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ. Πρώτα απ’ όλα, η ικανότητά τους να επικοινωνούν, αλλά και να διασυνδέουν διαφορετικά παρακλάδια τους, σε διαφορετικές περιοχές της Γης», τόνισε ο Μακμάστερ.

«Η δεύτερη διάσταση της πραγματικότητας αυτής, είναι η ικανότητά τους να ταξιδεύουν και να μετακινούν ανθρώπους, χρήματα, αλλά και όπλα. Σε μερικές περιπτώσεις μετακινούν ναρκωτικά, αλλά και παράνομα αγαθά, διεθνώς. Έτσι, τμήμα της στρατηγικής μας είναι ο εντοπισμός των δικτύων αυτών και η απαγόρευση των δραστηριοτήτων τους για τις επικοινωνίες, αλλά και την φυσική μετακίνηση προσώπων», επεσήμανε ο αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει ακρόαση για τα προφορικά επιχειρήματα των εμπλεκόμενων πλευρών στις αρχές Οκτωβρίου, αναφορικά με το προεδρικό διάταγμα Τραμπ για την ταξιδιωτική απαγόρευση. Η εφαρμογή του, θα προέβλεπε την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη) για διάστημα 90 ημερών. Παράλληλα, άλλες υπηρεσίες ασφάλειας και υπουργεία θα υπέβαλλαν αναφορές σχετικά με την διάθεση πληροφοριών από κάθε μουσουλμανική χώρα κι αναφορικά με τα πρόσωπα που επιδιώκουν είσοδο στις ΗΠΑ.

Ανταποκρινόμενο σε αγωγές που κατέθεσαν αμερικανικές πολιτείες κατά του προεδρικού διατάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο δρομολόγησε την μερική εφαρμογή του στα τέλη Ιουνίου, μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο εφαρμογής των 90 ημερών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχουν γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για τα μελλοντικά σχέδια τους κι αναφορικά με το πλαίσιο εφαρμογής μιας νέας ταξιδιωτικής απαγόρευσης.

 

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα