Ενίσχυση της συνεργασίας στο επίκεντρο της τετραμερούς Συνόδου στο Βελιγράδι

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 θα κατατεθεί κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του EURO 2028 και του Μουντιάλ 2030 από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας των προαναφερθεισών χωρών, που φιλοξενείται στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, θα δημιουργηθεί μία 16μελής επιτροπή, απαρτιζόμενη από τέσσερα μέλη, εκπροσώπους των τεσσάρων χωρών.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας Ρουμανίας, τόνισε: «Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε».

«Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα, να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια» είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρουμανική προεδρία θα προχωρήσει στη διαδικασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου, και να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης με τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ειδικότερα, οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και ευρύτερα της οικονομίας και μια σειρά άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής, 6ης κατά σειρά, Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα κλείσει με γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Βούτσιτς στους τρεις πρωθυπουργούς.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για μια σειρά από τα προωθούμενα από τις τέσσερις χώρες έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας.

Παράλληλα, στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε αναλυτικά, με την παρουσία και των υπουργών Αθλητισμού των τεσσάρων χωρν και το σχέδιο της κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2030. Πρόκειται για μια πράξη υψηλού συμβολισμού, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον κ. Βούτσιτς καθώς, όπως είπε, μια περιοχή που έγινε γνωστή για τους πολέμους, τις διενέξεις και τις συγκρούσεις της θα γίνει γνωστή τώρα μέσα από τη συνεργασία για τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος.

Συναντήσεις όπως η σημερινή εκτιμάται πως ενισχύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή και ως η “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης.

Η δε προώθηση, από την ελληνική πλευρά, τέτοιου είδους συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ενδυναμώνει και επιβεβαιώνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα