«Εμφύλιος» σε συνέχειες για τον αρχιπράκτορα Μάασεν

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποπομπή… προαγωγή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με την Αντρέα Νάλες, επικεφαλής του SPD, να στέλνει επιστολή στην καγκελάριο απαιτώντας εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης.

Στην επιστολή, την οποία έφερε στο φως το Der Spiegel, η κ. Νάλες καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθος χειρισμοί, επικαλούμενοι τις αντιδράσεις των πολιτών και σημειώνει ότι «Αντί να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, εμείς την χάσαμε. Αυτό θα έπρεπε να είναι αφορμή για όλους μας για να προβληματιστούμε και να ξανασκεφτούμε την συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χανς Γεόργκ Μάασεν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις όταν, μετά τα βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς στο Κέμνιτς, είχε διαψεύσει την Καγκελάριο δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών εναντίον μεταναστών. Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες από έκθεση της BfV στο ακροδεξιό Afd.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, έπειτα από ημέρες διαπραγματεύσεων, αποφάσισε την αποπομπή του από την υπηρεσία, όμως ο έμπιστος του Χορστ Ζέεχοφερ προήχθη σε υφυπουργός Εσωτερικών. Για να αναλάβει, μάλιστα, τη νέα του θέση χρειάστηκε να παραιτηθεί ο σοσιαλδημοκράτης Γκούνερ Άντλερ, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ζεεχόφερ πρώτα με την κ. Μέρκελ και κατόπιν με την κ. Νάλες, ενώ οι ίδιες πληφορορίες θέλουν το CSU να συμφωνεί σε νέα συνάντηση των αρχηγών των κυβερνητικών κομμάτων για το θέμα.

Η κατάσταση, πάντως, στο εσωτερικό του SPD είναι εκρηκτική με την επικεφαλής του κόμματος στη Βαυαρία, Νατάσα Κόνεν, να εισηγείται οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην εγκρίνουν τον διορισμό του κ. Μάασεν, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης Φράιμπεργκ, στην Σαξονία, Σβεν Κρούγκερ παραιτήθηκε από το SPD, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί πλέον σωστό να ανήκει σε αυτό το κόμμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Προεδρείο του SPD, προκειμένου να εξετάσει την περαιτέρω στάση του στο θέμα.

Στο στόχαστρο, φυσικά, παραμένει ο Χριστιανοκοινωνιστής Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος επέμεινε στην αναβάθμιση του Μάασεν, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες πίεσε αφόρητα (και πέτυχε) την Άνγκελα Μέρκελ για να χαράξει νέα πιο σκληρή γραμμή στο προσφυγικό.

Όπως αναφέρει το Spiegel, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου της Γερμανίας ζητούν με επιστολή τους την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα