Εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα υπογράψει η Αργεντινή

Η εμπορική ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής Mercosur σχεδιάζει να συνάψει μια συμφωνία για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι δηλώσεις του Μαουρίτσιο Μάκρι συνάδουν με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας, ο οποίος είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον Μάρτιο ότι τα κράτη μέλη της Mercosur—η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη—θα υπογράψουν μια συμφωνία πλαίσιο με την ΕΕ μέσα στη χρονιά.

«Έχουμε σκοπό να υπογράψουμε μια συμφωνία το δεύτερο μισό αυτής της χρονιάς», είπε ο Μάκρι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή.

«Επίσης θέλουμε να κινηθούμε προς μια συμμαχία (με τα λατινοαμερικάνικα κράτη) του Ειρηνικού, με τη Χιλή, την Κολομβία και το Μεξικό. Αυτό δεν θα γίνει άμεσα, θα χρειαστεί ένα-δύο χρόνια», δήλωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στην περιοχή.

Ο Μάκρι ανέφερε ότι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη συνάντηση που θα έχει αργότερα εντός του μήνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και την Ουάσινγκτον.

Οι διμερείς σχέσεις είχαν επιδεινωθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά βελτιώθηκαν επί των ημερών του συντηρητικού προέδρου Μάκρι, που ανέλαβε την εξουσία το 2015. Όπως και ο Τραμπ, ο Μάκρι προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

«Η Αργεντινή σχεδόν δεν έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ πλέον. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να βελτιώσουμε και δύσκολα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χειρότερο», υποστήριξε ο Μάκρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα