Ελ. Κουντουρά: Η Κεντρική Μακεδονία έχει όλες τις προϋποθέσεις για τουρισμό όλον τον χρόνο

Στον στόχο να καθιερωθεί η Κεντρική Μακεδονία ως τουριστικός προορισμός όλον τον χρόνο αναφέρθηκε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ώστε να πετύχει υψηλές επιδόσεις.

 

«Για να δημιουργηθεί τουρισμός 365 μέρες τον χρόνο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας», επισήμανε, κάνοντας ειδική αναφορά στον θρησκευτικό και τον προσκυνηματικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό και την γαστρονομία, αλλά και τον συνεδριακό τουρισμό. «Με τη συλλογική προσπάθεια και τη συνένωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή την τουριστική ανάπτυξη έτσι ώστε να διαχυθούν τα οικονομικά οφέλη σε όλη την περιφέρεια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», επισήμανε.

Η κα Κουντουρά στάθηκε στη συμβολή των περιφερειακών συνεδρίων για την κατάθεση νέων προτάσεων, την ανάδειξη ζητημάτων και την επίλυση προβλημάτων, σημειώνοντας επιπλέον την στενή συνεργασία που έχει καθιερωθεί με όλες τις περιφέρειες, τα επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που τέθηκαν επι τάπητος στη συνεδρία για τον τουρισμό στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, η κα Κουντουρά σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε η επέκταση της τουριστικής περιόδου που ήταν ένα ζητούμενο ετών της τουριστικής αγοράς, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και η προώθηση νέων προορισμών. Επίσης συζητήθηκε το άνοιγμα σε νέες αγορές και «πώς μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για να προσελκύσουμε όχι μόνο τουρίστες αλλά και επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Σχετικά με την ανάπτυξη στην κεντρική Μακεδονία, η κα Κουντουρά παρουσίασε σημαντικά στοιχεία, όπως ότι περισσότερα από 350 επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί για τουριστικές επενδύσεις στο υπουργείο Τουρισμού και στον επενδυτικό νόμο. Όπως ανέφερε, 57 από αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών στην κεντρική Μακεδονία, επίσης αφορούν αδειοδοτήσεις για χιονοδρομικά κέντρα, για ιαματικές εγκαταστάσεις, για ορειβατικά καταφύγια, για κάμπινγκ, για σύνθετα τουριστικά καταλύματα και εξέφρασε την εκτίμηση πως το 20% αυτών θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει άμεσα καθώς οι αιτήσεις είχαν γίνει πριν από 2-3 χρόνια και στη συνέχεια το 2019 και το 2020 να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα. Ακόμη, αναφέρθηκε στις περισσότερες από 200 προτάσεις που έχουν υποβληθεί στα προγράμματα του ΕΠΑνΕΚ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για τα υφιστάμενα καταλύματα και σε εξέλιξη βρίσκεται και η υποβολή προτάσεων για το δεύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί για την ενίσχυση και ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί η ανάπτυξη στην περιοχή θα ισορροπήσει την πολύ μεγάλη ζήτηση», τόνισε η κα Κουντουρά επισημαίνοντας πως το 2017 υπολογίζεται πως την Κεντρική Μακεδονία έχουν επισκεφτεί πάνω από 7 εκατομμύρια τουρίστες -η αύξηση ήταν περίπου 12% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία αλλά και 20% αύξηση στις οδικές αφίξεις. Όσον αφορά δε το 2018, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως «έχει ξεκινήσει εξαιρετικά» και ήδη οι προγραμματισμένες πτήσεις είναι πάνω από 17% σε σχέση με το 2017, έχουν εξασφαλιστεί 15 νέες αεροπορικές απευθείας συνδέσεις μεταξύ αυτών και την Ντόχα που εγκαινιάστηκε αλλά και το Ντουμπάι, «αγορές που έχουμε υποστηρίξει πολύ δυναμικά», όπως σημείωσε

Από την άλλη πλευρά, αυτό που επισημάνθηκε ως αρνητικό κατά τη συζήτηση στο συνέδριο και το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι «οι παθογένειες δεκαετιών που μας ταλαιπωρούν ακόμα» καθώς όπως πρόσθεσε, «δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε μία βελτίωση» σε μία σειρά ζητημάτων όπως αυτά των αποχετεύσεων, των εγκαταστάσεων, των οδικών δικτύων και προβλήματα με το νερό κατά το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές. «Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει αυτή η τεράστια αύξηση του τουρισμού και η πολύ μεγάλη ζήτηση, βρήκαμε τις υποδομές σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κάνουμε αγώνα δρόμου τα τρία τελευταία χρόνια», σημείωσε σημειώνοντας πως «το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί αρκετά όμως υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να μπορούν οι υποδομές να υποστηρίξουν αυτή την τεράστια αύξηση του τουρισμού».

Τέλος, η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην χθεσινή συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον τουρισμό. Όπως ανέφερε «είναι η πρώτη φορά που η ΠΟΞ, το συνδικαλιστικό όργανο των ξενοδόχων έκανε αυτές τις συμβάσεις ώστε να πληρώνονται και την έκτη και την έβδομη μέρα όσοι ενδιαφέρονται να δουλέψουν» και τόνισε πως «οι συνθήκες οι οποίες δημιουργήθηκαν με τις νέες αυτές συμβάσεις ικανοποιούν απόλυτα και τους εργαζόμενους αλλά και τους ξενοδόχους». Τέλος, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως «το 2018 ξεκίνησε πολύ δυναμικά και αν όλα πάνε καλά και θα είναι μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές με ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα μεγέθη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα