Ελ. Βόζενμπεργκ: Με τα μέτρα που έχουν προνομοθετηθεί μπαίνουμε πιο βαθιά στην κρίση

«Η ανάπτυξη προβλέπεται πάλι κάτω από το 2%. Πράγματι τελειώνει μία σύμβαση, βγαίνουμε από το πρόγραμμα, βγαίνουμε όμως από την κρίση; Μπαίνουμε πιο βαθιά με αυτά που έχουν προνομοθετηθεί και με αυτά που έχουν συμφωνηθεί για τα οποία στις Βρυξέλλες δεν έχουν σταματήσει να μιλάνε για ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων» δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm”.

Η κ. Βόζενμπεργκ, σε ερώτηση για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, με αφορμή τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Ανδριανούπολης και τη διάθεση της Ευρώπης να “πιέσει” τον Τούρκο πρόεδρο είπε: «Με κάθε ειλικρίνεια στην Ευρώπη υπάρχει διάθεση να πιεστεί ο Ερντογάν αλλά τόσο όσο… Δεν χαλούν τις προσωπικές σχέσεις που έχουν σε επίπεδο διακρατικών συμφερόντων για να πιέσουν ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα».

Εξέφρασε την προσωπική άποψη πως «κίνηση θετική θα δούμε από τον Ερντογάν εάν και εφόσον θεωρήσει ότι του προσπορίζει πολιτικό όφελος του ιδίου και της χώρας του. Κάθε φορά που υπάρχουν συνομιλίες όλο και σκληραίνει η στάση του. Τώρα έχει εντάξει στη ρητορική του απόλυτα και άκαμπτα το θέμα του συμψηφισμού, που για εμάς είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί σε αυτό να κάνουμε πίσω. Εντασσόμαστε στους κανόνες διεθνούς δικαίου, είμαστε μια χώρα με ανεξάρτητη δικαιοσύνη και δεν μπορούμε να μπούμε στο παζάρι. Επομένως, έχουμε μια στασιμότητα. Ας ελπίζουμε ότι επειδή εξαρτά και η Τουρκία τεράστια οικονομικά συμφέροντα από την ΕΕ θα μπορούσε σε μια επόμενη συγκυρία να το σκεφτεί διαφορετικά».

Την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου η κ. Βόζενμπεργκ τη χαρακτήρισε “αναγκαία”. «Το να μην πάει θα ήταν επιλογή της. Από τη στιγμή που θεώρησε ότι θα μπορούσε να βάλει ένα λιθαράκι, έναν θετικό άξονα στην υπόθεση των παιδιών πολύ καλά έκανε και πήγε. Δεν καταλαβαίνω γιατί της ασκείται μία άδικη κριτική» συμπλήρωσε.

Η κ. Βόζενμπεργκ αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη” υποστήριξε πως «η απλή αναλογική δεν παράγει βιώσιμες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα στο θέμα της αυτοδιοίκησης φοβόμαστε ότι η επόμενη μέρα θα δείξει μια ακυβερνησία στους δήμους, στη θεσμική τους αρμοδιότητα. Ουσιαστικά δυσχεραίνει τους δημοκρατικούς θεσμούς να λειτουργούν πραγματικά. Είμαστε, στις εθνικές εκλογές, υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, μπορεί να συζητήσουμε το μπόνους από το να επιδιώκεις μια απλή αναλογική που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να παραγάγει κυβερνήσεις που να έχουν μια βιωσιμότητα, μία διάρκεια».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η σύγκλιση των προγραμμάτων. Βλέπουμε μια κυβέρνηση, με δύο κόμματα, που δεν μπορεί να συνεννοηθεί σε μείζονα ζητήματα και κρατιέται στην εξουσία για να μην τη χάσει. Πόσο μάλλον όταν σε μια συνεργασία, μελλοντική, θα πρέπει να συμπράξουν περισσότερες δυνάμεις με εντελώς αποκλίνουσες προγραμματικές θέσεις» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών, τον Μάιο του 2018, εθνικών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών, η κ.Βόζενμπεργκ σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει «μια σύγχυση και ενδεχομένως να ενισχύσει και την αποχή. Γιατί οι πολίτες όταν θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας ατελείωτες ουρές. Εμείς ως ΝΔ έχουμε πει ότι όσο ταχύτερα έχουμε τις εθνικές εκλογές τόσο το καλύτερο για τον τόπο και όχι γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε», ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει «γκρίνια από βουλευτές του κόμματος» για το «σπάσιμο της περιφέρειας Β’ Αθηνών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα