ΕΛΣΤΑΤ: Ακόμα ισχυρότερη η ανάκαμψη του γ’ τριμήνου

elstat_28Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 1,8% σε ετήσια μέτρηση (πρώτη εκτίμηση 1,5%) και σε τριμηνιαία το 0,8%. Ετσι, η οικονομία το πρώτο εννεάμηνο του έτους καταγράφει επέκταση κατά 0,1% του ΑΕΠ.

 

Ακόμα ισχυρότερη από την πρώτη εκτίμηση είναι η δεύτερη μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 1,8% σε ετήσια μέτρηση (πρώτη εκτίμηση 1,5%) και σε τριμηνιαία το 0,8% (πρώτη εκτίμηση 0,5%).

Με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι η οικονομία τους πρώτους εννέα μήνες του έτους έχει περάσει σε οριακό θετικό πρόσημο (0,1% του ΑΕΠ). Θυμίζεται ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το σύνολο της χρονιάς, ο στόχος είναι για ύφεση της τάξης του 0,3%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο του 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015, έναντι της αύξησης 1,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 3ου τριμήνου.

Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Πηγή: euro2day

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα