Ελπιδοφόρα μηνύματα για το Κυπριακό από τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου

Δέκα μέρες πριν από τις διαπραγματεύσεις και την διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο αναφέρουν ότι ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν, «στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον του Κυπριακού». Επίσης, τα κόμματα της τουρκοκυπριακής δεξιάς αποφάσισαν να συνοδεύσουν τον Μ. Ακιντζί στην Γενεύη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολιτικοί παρατηρητές στα κατεχόμενα, εκτιμούν ότι η απόφαση δεν είναι άσχετη με την συνάντηση του «υπουργού» εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας στο εδαφικό, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το περιουσιακό και θέματα που περιμένουν λύση, όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, πρόσθεσε, «θα προκύψει ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να το γεμίσουμε καλά». Χωρίς αμφιβολία, ανέφερε, θα χρειαστεί κατά το πρώτο μισό του 2017, να διευθετηθούν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την ετοιμασία των συνταγμάτων και των ομοσπονδιακών νόμων που θα εφαρμοστούν. Αυτό δεν είναι εύκολο, είπε και πρόσθεσε: «τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα