ΕΛΠΕ: Σύντομα υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο 10»

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον και το κλείσιμο της σύμβασης της παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων του «οικοπέδου 10» στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τη σημερινή μονογραφή για την «περιοχή 2» την οποία αναλαμβάνουν οι κολοσσοί Total και Edison μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ.

Την ίδια στιγμή, τα μάτια της αγοράς είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου και συγκεκριμένα ως προς την επικείμενη συνεργασία με την ExxonMobil.

Το μυστικό της περιοχής που θα χτυπήσουν κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Euro2day.gr, δεν αποκλείεται να είναι εκτός των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόκληση διαγωνισμού θα εκδηλωθεί γύρω στις αρχές του καλοκαιριού και θα είναι στο τόξο της Δυτικής Ελλάδας.

Το σίγουρο είναι πάντως, πως μετά και την επίσημη παραχώρηση του «οικοπέδου 2» δυτικά της Κέρκυρας στην κοινοπραξία με τις δύο μεγάλες εταιρίες της Total και Edison, το έργο των ΕΛ.ΠΕ για την αναζήτηση κι άλλων ξένων μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, διευκολύνεται. Πηγές των ΕΛ.ΠΕ, σημειώνουν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με 15 εταιρίες και όλα είναι ανοικτά, είτε για την αναζήτηση συνεργειών σε περιοχές που ήδη έχουν κερδίσει, είτε και σε άλλες.

Κυπαρισσιακός κόλπος

Στελέχη των ΕΛΠΕ μιλώντας στο Euro2day.gr εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την προώθηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Σύμβασης Μίσθωσης για το «Οικόπεδο 2».

Παράλληλα, είναι βέβαιοι ότι είναι θέμα λίγων ημερών να ολοκληρωθεί και η διαδικασία για τη θαλάσσια «Περιοχή 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς «είναι ευνόητο ότι και γι αυτό το block αναμένεται να υπογραφεί μια Σύμβαση ακριβώς του ίδιου περιεχομένου» όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αυτή ήταν και η διαδικασία την προηγούμενη φορά για τις περιοχές Πατραϊκού, Ιωαννίνων και Κατακόλου.

Επισημαίνεται ότι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα χερσαία «οικόπεδα» της Άρτας – Πρέβεζας, της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (επιλέγων αιτών είναι τα ΕΛΠΕ) και της Αιτωλοακαρνανίας (επιλέγων αιτών η Energean Oil & Gas). Εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος, εξέλιξη που θ’ ανοίξει τον δρόμο για την οριστική κύρωση από τη βουλή των εν λόγω συμβάσεων.

(euro2day.gr)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα