ΕΛΠΕ: Στη Δικαιοσύνη κατά της απεργία των εργαζομένων προσφεύγει η διοίκηση

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, προσφεύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που προκήρυξε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια και αφορά στους εργαζομένους που απασχολούνται στους προβλήτες των λιμενικών εγκαταστάσεων Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Πάχης της εταιρείας.

Η 16ημερη απεργιακή κινητοποίηση δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την απρόσκοπτο εφοδιασμό της αγοράς, καθώς θα διακοπεί η τροφοδοσία με πετρέλαιο των διυλιστηρίων σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός βρίσκεται στο ζενίθ και η ζήτηση για καύσιμα (κίνησης, αεροπορικά, ναυτιλίας) είναι υψηλή. Τα ΕΛΠΕ, παρέχουν καύσιμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην ακτοπλοϊα, στο αεροδρόμιο, στη ΔΕΗ, τα σώματα ασφαλείας, τα κρατικά νοσοκομεία κ.α. ενώ είναι σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η οικονομική ζημιά που επικαλούνται τα ΕΛΠΕ στην αγωγή τους, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί αύριο, ανέρχεται σε 70 εκατ. δολ. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η παύση των διυλιστηρίων απαιτεί 5 ημέρες για να βρεθούν εκ νέου σε κανονική κατάσταση λειτουργίας, γεγονός που από μόνο του συνεπάγεται ένα συνολικό κόστος της τάξης 37,4 εκατ. δολ.

Ειδικότερα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια έχει προκηρύξει δύο 24ωρες απεργίες για αύριο Παρασκευή και Δευτέρα 14 Αυγούστου, δύο 48ωρες απεργίες που ξεκινούν την Παρασκευή 18 Αυγούστου και την Κυριακή 20 Αυγούστου και δύο 5νθήμερες απεργίες που ξεκινούν από την Τρίτη 22 Αυγούστου και την Κυριακή 27 Αυγούστου.

Το αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η άμεση εφαρμογή του Κανονισμού για τις προδιαγραφές ρυμουλκών πρόσδεσης/απόδεσης/επιφυλακής στις λιμενικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Αττική, καθώς «η αναστολή του εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων».

Ο Κανονισμός, που η εταιρεία κατήρτισε κατόπιν ειδικών μελετών και μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι ότι δεν επιτρέπεται η απασχόληση ρυμουλκών άνω των 20 ετών, επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου του 2017. Το σύνολο των προδιαγραφών κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το υπουργείο πρότεινε, και η εταιρεία αποδέχθηκε, να μετατεθεί η εφαρμογή του Κανονισμού για να επανεξετασθούν ορισμένες προδιαγραφές, να δοθεί χρόνος προσαρμογής και να αποφευχθούν στρεβλώσεις και μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βρέλλος, νομικός σύμβουλος των ιδιοκτητών ρυμουλκών “Άγιος Νικόλαος”, «σήμερα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας προσεγγίζουν 50 ρυμουλκά πλοία. Αν εφαρμοζόταν άμεσα ο κανονισμός των ΕΛΠΕ, τότε μόνον 8 ρυμουλκά, μιας και μόνο εταιρείας, θα πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές και ειδικότερα αυτό της ηλικίας των πλοίων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό». Ο κ. Βρέλλος σημείωσε επίσης ότι από τον Μάιο του 2017 στο υπουργείο Ναυτιλίας έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα εργασίας με σκοπό την επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου για την παροχή υπηρεσιών ρυμούλκυσης. «Πρόκειται για εργασίες που ρυθμίζονται αυστηρά και αναλυτικά από το νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, Γιώργος Σκοπελίτης, ανέφερε ότι «η εταιρεία αποφάσισε ανεξήγητα την αναστολή εφαρμογής του Κανονισμού με παραίνεση του αρμόδιου υπουργού, παρότι ο ίδιος ο Κανονισμός έδινε περιθώριο μετάβασης», και πρόσθεσε ότι το Σωματείο δεν ενημερώθηκε αρμοδίως για την εν λόγω εξέλιξη και τα αίτιά της. Ερωτηθείς αν και την τελευταία στιγμή υπάρχει περίπτωση το Σωματείο να αναθεωρήσει την απόφαση του λόγω των ιδιαιτεροτήτων της χρονικής συγκυρίας που προκηρύχθηκαν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Σκοπελίτης απάντησε πως «Δεν μας ζητήθηκε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο».

Εν τω μεταξύ, αιχμές για το τρόπου χειρισμού θεμάτων από το Σωματείο αφήνουν συνδικαλιστικές παρατάξεις, που δεν συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις. «Δεν την είδαμε (σ.σ. τη διοίκηση του Σωματείου) να είναι στα κάγκελα για τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων […] ξαφνικά τους πήρε ο πόνος για τα ρυμουλκά», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «χωρίς ενημέρωση των εργαζομένων, με έκτακτα ΔΣ, προσπαθούν να παρθεί απόφαση για κινητοποιήσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσει τμήμα των εργαζομένων. Το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται αποσπασμένα από το συνολικό ζήτημα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων είναι τουλάχιστον προβληματικό αν όχι και ύποπτο».

«Είναι προτιμότερη μια επικοινωνιακή ήττα από μια πραγματική… Γι’ αυτό, τουλάχιστον μεταφέρετε τις απεργιακές κινητοποιήσεις για άλλες ημερομηνίες πιο προσοδοφόρες και πιο ουσιαστικές», αναφέρει σε ανακοινώση της η Συνδικαλιστική Αναγέννηση και προσθέτει πως «η ασφάλεια των εργαζομένων ήταν είναι και θα είναι το κύριο μέλημα όλων των εργαζομένων. Ναι στην ουσία. Όχι στα πυροτεχνήματα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα