ΕΛΠΕ: Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας

Το 2016 για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά τις ζημιογόνες χρήσεις 2013 και 2014 ο Όμιλος επέτυχε ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στην ιστορία του Ομίλου, παρά την υποχώρηση κατά 25% των διεθνών περιθωρίων διύλισης, και παρά επίσης την μείωση της εγχώριας κατανάλωσης.

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Ομίλου των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, και σημειώνει πως  τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 329 εκατ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ το 2015 και ζημιών 369 εκατ. ευρώ το 2014. Τα ιδιαίτερα αυτά θετικά αποτελέσματα, βασίσθηκαν στη διετή περίοδο εργασιακής ειρήνης και οφείλονται στην υλοποίηση προγραμμάτων πλήρους εκμετάλλευσης και αριστοποίησης της παραγωγής, σημαντικό ρόλο για τα οποία έπαιξαν οι νέες πολιτικές προμηθειών αργού πετρελαίου και διεύρυνσης των εμπορικών συνεργασιών. Επιπλέον, ο Όμιλος πέτυχε βελτίωση των μεριδίων συμμετοχής στην εγχώρια αγορά και ολοκλήρωσε με επιτυχία τον διετή σχεδιασμό εξυγίανσης της χρηματοοικονομικής του δομής, με την επιτυχή αναχρηματοδότηση του συνόλου των υποχρεώσεων την περίοδο 2016 – 2018 και την έξοδο του στις διεθνείς χρηματαγορές, όπου άντλησε 375 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,875% έναντι 8% του παλαιού ομολόγου.

Συμπερασματικά, η επιτυχής αναδιάρθρωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, η ανάπτυξη της εγχώριας και της διεθνούς εμπορίας και η αποτελεσματική εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας, σε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης συνέβαλλαν καθοριστικά στα ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών το 2016.

Σε περιβάλλον εργασιακής ειρήνης θα λειτουργήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά την επόμενη τριετία, μετά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (94,3 %) από την γενική συνέλευση των εργαζομένων στην εταιρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα