ΕΛΠΕ: Ζητά οριοθέτηση της ΑΟΖ και άρση του περιορισμού των έξι μιλίων για έρευνες

Την έναρξη προετοιμασίας των συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την άρση της απαγόρευσης ερευνών πέραν των έξι μιλίων ζήτησε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο για τις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Τσοτσορός τόνισε ότι, έστω και καθυστερημένα, καθώς επί μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε προγραμματισμός και στρατηγικός σχεδιασμός, οι προοπτικές είναι ελπιδοφόρες και ζήτησε άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση των τριών χερσαίων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και της θαλάσσιας περιοχής νοτιοδυτικά της Κρήτης που διεκδικεί ο όμιλος από κοινού με την ExxonMobil και την Total, σημειώνοντας ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια κινούνται συστηματικά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών.

Ο πρόεδρος του ομίλου εξέφρασε πάντως και την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στον τομέα των ερευνών δρομολογούνται με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να συμπέσουν χρονικά με την εφαρμογή της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που οδηγεί σε μείωση της χρήσης ορυκτών ενεργειακών πόρων. Ο κίνδυνος όπως είπε είναι να γίνουμε θεατές της κατάρρευσης των προσδοκιών αφού βεβαιωθούν τα κοιτάσματα, καθώς το τεχνοοικονομικό περιβάλλον θα καθιστά την εκμετάλλευσή τους απαγορευτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα