Ελληνικό χρέος: ΔΝΤ εναντίον Ευρώπης

IMFEUROPEΗ εκ διαμέτρου αντίθετη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος είναι γνωστή,ωστόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν,στον απόηχο των δηλώσεων του Γ.Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε αυτή τη διαφωνία.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους,ξεκαθαρίζοντας ότι το «ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας».

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν επιλεγεί τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρονική επιμήκυνσή του, αυτή θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να μεταθέτει τις λήξεις των ομολόγων σε «ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου».

Από την πλευρά της Ευρώπης,πάλι,ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Αθήνα να καταβάλει το πολύ το 15% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 30 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο,αυτή η λύση μοιάζει αναποτελεσματική, καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε ότι τα επόμενα 15 χρόνια η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις πληρωμές.

«Θα ασχοληθούμε τον Νοέμβριο με το χρέος. Η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Θα εξετάσουμε πώς μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της σε ετήσια βάση», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συνέχισε: «Όπως ξέρετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τους τόκους που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα. Προσφέραμε επιμήκυνση 32,5 ετών, οπότε δεν τίθεται θέμα με την εξυπηρέτηση του χρέους. Θα μιλήσουμε όμως με το ΔΝΤ και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;» ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα,το ελληνικό ζήτημα παρακολουθείται στενά από τον Λευκό Οίκο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου,όπου κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο-στο περιθώριο των Ετήσιων Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού-αναφέρθηκε εκτενώς στο εν λόγο ζήτημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα