Ελληνικές αρχές: Ζητούν συμπληρωματικά στοιχεία για την έκδοση Κινέζου στις ΗΠΑ ως κατασκόπου

Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές, αιτούνται νέα συμπληρωματικά στοιχεία προς τις ΗΠΑ, που να στοιχειοθετούν τα αδικήματα, για τα οποία εκζητείται ο 52χρονος Κινέζος που εμφανίζεται ως κατάσκοπος προκειμένου να αποφανθούν για την εκδοσή του ή όχι. Για αυτόν τον λόγο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να αναστείλει την  έκδοση της απόφασης για τον 52χρονο Κινέζο Wu Tian Μin για διάστημα έως 3 μηνών, προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποστείλουν στη χώρα μας συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις πράξεις που ζητείται η έκδοσή του.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζητά μαρτυρίες που έχουν δοθεί εκεί, πριν υποβληθεί το αίτημα που να στοιχειοθετούν τα αδικήματα που του αποδίδονται. Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές κατηγορείται για κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, εγκληματική οργάνωση, εντολοδότηση και απόπειρα εξαγωγής χωρίς άδεια όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών κλπ. Πάντως, η εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβελου, είχε προτείνει την εκδοσή του μόνο για το αδίκημα της πρόκλησης σε τέλεση αξιοποίνων πράξεων – κακουργημάτων ή πλημμελημάτων – , πράξη που στη χώρα μας επισύρει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη. Όπως δήλωσε ο συνήγορός του Όμηρος Ζέλιος, “είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα απορριφθεί το αίτημα καθώς είναι αθώος και θύμα ενός εξελισσόμενο ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία στην τεχνολογία αιχμής”.

Ο Κινέζος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο μετά από νότα της Πρεσβείας των ΗΠΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κι αφού είχαν δώσει στοιχεία πράκτορες της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (NSA). Οι Αμερικανοί που τον παρακολουθούσαν 4 χρόνια, ισχυρίζονται ότι ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί. Η σύλληψή του έγινε μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τους ανθρώπους από τους οποίους θα αγόραζε την κεραία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα