Ελλάδα και ΕΕ αναμένουν το φυσικό αέριο του ΤAP

Φυσικό αέριο από νέες πηγές αναμένεται να προμηθευτεί η Ευρώπη το 2020 καθώς προχωρούν οι εργασίες για τον εμπλουτισμό του «Νότιου Διαδρόμου». Ο Διαδριατικός Αγωγός TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής και θα καταλήγει στη Ν. Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι το τελευταίο σκέλος του νότιου αγωγού φυσικού αερίου, ο TAP έχει ολοκληρωθεί κατά 85%. Υπογράμμισε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει 2,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, στα οποία η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα μπορούσε να επωφεληθεί ως νέα πηγή εφοδιασμού.

Στην Ελλάδα από τα περίπου 550 χιλιόμετρα της διαδρομής του αγωγού έχει καθαριστεί και διαμορφωθεί το 100% της Ζώνης Εργασίας και σύμφωνα με την αρμόδια κοινοπραξία, το έργο βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και των εργασιών ένωσης, συγκόλλησης και τοποθέτησης του αγωγού στο χώμα, ενώ παράλληλα υλοποιείται η διαδικασία αποκατάστασης της γης.

Το συνολικό μήκος του αγωγού θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται σε 10-20 bcm το χρόνο.

Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP – 20% (Η.Β.), SOCAR – 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA. – 20% (Ιταλία), Fluxys – 19% (Βέλγιο), Enagas – 16% (Ισπανία) και Axpo – 5% (Ελβετία) μετά από αποχώρηση των Statoil (20%), Total (10%) και E.ON (9%).

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε επιτυχώς η σύνδεση μεταξύ του TAP και του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP). Η ένωση αυτή αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μιας νέας ενεργειακής διαδρομής που θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο αγωγός TANAP, ο μεγαλύτερος κρίκος της αλυσίδας του “Νότιου Διαδρόμου” σε μήκος 1.850 χιλιομέτρων, έχει χωρητικότητα 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η Τουρκία θα λάβει 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του TANAP, ενώ 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα αποσταλούν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP.

Πηγή:Insider.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα