Ελλάδα-ΕΕ-Τουρκία αναζητούν λύσεις για το προσφυγικό-“Φτωχή” η Σύνοδος στη Μάλτα

maltaΟ Πρωθυπουργός  Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω συνεργασίας με την Τουρκία» και σημείωσε ότι «η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί και πόσο μάλλον η Ελλάδα συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία».

Παράλληλα,ο   Αλ. Τσίπρας πρότεινε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα, ενώ ανακοίνωσε πως ένα απο τα ζητήματα που θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την ερχόμενη Τετάρτη,θα είναι κι αυτό.

Όσον αφορά τους φράχτες στα σύνορα,ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στην αντίληψη η οποία αναφέρει ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες. Η ελληνική πλευρά υιοθετεί την άποψη και της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους, διότι όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα στηθούν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.

Η σύνοδος εστίασε και στη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία και αποφασίστηκε η διεξαγωγή Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου,ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η σύσταση ενός Ταμείου Αρωγής για την Αφρική ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια του Ταμείου θα  προστεθούν στα 20 δισ. ευρώ ανά έτος που χορηγεί ΕΕ στα αφρικανικά κράτη. Μέχρι στιγμής όμως 25 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά μόλις 81,3 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει πάντως,πολλοί κρίνουν άκαρπη τη Σύνοδο αυτή,υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά δεν δόθηκε  κάποια πρακτική λύση στο προσφυγικό ζήτημα,καθώς δεν εξετάστηκαν,μεταξύ άλλων,οι αιτίες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζωθούν από τον τόπο τους,ενώ ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε σε αυτήν τη φάση χαρακτηρίζεται άκρως φειδωλή και ανεπαρκής.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα