ΕΛΚ: Διαφάνεια στην χρηματοδότηση των ΜΚΟ από την Κομισιόν

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργάνωσεων που αντιτίθενται στους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.com προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Ο τρόπος με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων πρέπει να είναι επαρκώς και αξιόπιστα αιτιολογημένος, αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης Μάρκους Πίπερ, γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ενώ περισσότερο από το 90% της χρηματοδότησης εντάχθηκε στο σχήμα «Global Europe», που περιλαμβάνει επείγουσα χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 4% της χρηματοδότησης χορηγήθηκε υπό το σχήμα «Sustainable growth within natural ressources» και 4% υπό το σχήμα «Security and citizenship».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το 60% της διαθέσιμης χρηματοδότησης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών, κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατευθύνεται προς μία χούφτα μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε μόνον 20 οργανώσεις, σύμφωνα με την έκθεση που ζητεί την βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών, αλλά και διαφάνεια στις επαφές lobbying με ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα