Ελεύθερη υπό όρους η πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων

politika_fronimata
H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην υπ’ αριθμ. 4/2016 γνωμοδότησή της, επισημαίνει ότι τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου και ενεπλάκησαν σε σημαντικές δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως τη μεταπολίτευση (1974), μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων τους που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων δεν ισχύει από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η εν λόγω γνωμοδότηση της Αρχής προκλήθηκε με αφορμή την αναμενόμενη έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για το ζήτημα της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στους περίπου 2.500 ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, για λόγους όπως εθνικής ασφάλειας, η Αρχή απέκλεισε την ολική ή μερική πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων.

Τέλος, ως προς την πρόσβαση τρίτων (ιστορικών ερευνητών, δημοσιογράφων, κ.λπ.) στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων προσώπων τα οποία είναι εν ζωή, αποφάνθηκε ότι απαιτείται προηγουμένως η χορήγηση σχετικής άδειας της Αρχής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα