Ελεύθερη πτώση και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και στην Ευρώπη το μαζικό κύμα πωλήσεων που σαρώνει τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες και το οποίο οδήγησε χθες σε ιστορική “βουτιά” 1.175 μονάδων τον Dow Jones αφαιρώντας του βίαια όλα τα κέρδη του 2018.

Το διεθνές sell – off ξεκίνησε την Παρασκευή πυροδοτούμενο από τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης των μισθών, που εγείρουν ανησυχίες ότι ίσως επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve. Γρήγορα οι ανησυχίες γιγαντώθηκαν, ενισχύοντας την μεταβλητότητα και το κλίμα αποστροφής κινδύνου στα παγκόσμια χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Είναι “πολύ τρελό” αυτό που συμβαίνει, δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG στη Μελβούρνη, ενώ πρόσθεσε: “Ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών δεν έχει καταλάβει καν πως συνέβη αυτός ο πανικός”.

Ορισμένες από τις ερμηνείες που δίνονται για τις βαριές απώλειες στις διεθνείς αγορές, περιλαμβάνουν την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων από την αρχή του έτους, την προοπτική επιθετικότερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και ειδικότερα από την Fed στις ΗΠΑ, καθώς και μερικά αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες σχεδόν 3%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,86%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 2,96%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,76% και ο γαλλικός CAC χάνει 2,79%. Στην Ελβετία ο SMI σημειώνει βουτιά 2,8%.

Σε ελεύθερη πτώση και οι δείκτες της ευρωπεριφέρειας, με τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 2,31%, τον πορτογαλικό PSI χάνει 2,02% και τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει απώλειες 2,63%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα