Ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας του Λ. Παπαδήμου

Ελεγχόμενη κρίνεται η πορεία της υγείας του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του. Ο ασθενής θα παραμείνει σε κρεβάτι της μονάδας εντατικής θεραπείας για τουλάχιστον δύο 24ωρα, για να παρακολουθήσουν οι γιατροί τη μετεγχειρητική του πορεία. Ομόθυμη είναι η καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε χτες σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, στον οδό Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει. Πληροφορίες κάνουν λόγο για παγιδευμένο φάκελο που άνοιξε ο ίδιος. Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός, και αποκλείστηκε η περιοχή.

Ελεγχόμενη κρίνεται η πορεία της υγείας του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του. Ο ασθενής θα παραμείνει σε κρεβάτι της μονάδας εντατικής θεραπείας για τουλάχιστον δύο 24ωρα, για να παρακολουθήσουν οι γιατροί τη μετεγχειρητική του πορεία.

Όπως είπαν σήμερα, σε δημοσιογράφους, οι διευθυντές Α’ Χειρουργικής Β. Βουγάς και της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Γ. Χαρκιολάκης, το τραύμα στο δεξί μηρό, που είναι και το σοβαρότερο, αντιμετωπίστηκε ήδη με επέμβαση που έγινε με γενική αναισθησία χθες το βράδυ.

Μάλιστα, δεν έκρυψαν ότι ο κ. Παπαδήμος ήταν ανήσυχος όταν έφτασε στο νοσοκομείο και τον ενημέρωσαν για την επέμβαση αυτή, αλλά η διάθεση του άλλαξε αμέσως μετά το τέλος της, όποτε και είχε αντιμετωπιστεί το τραύμα, το οποίο όπως είπαν ήταν αρκετά βαθύ και είχε φτάσει έως την επιφάνεια του μυός. Οι γιατροί παρακολουθούν τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς και πιθανότατα θα μεταφερθεί σε απλό δωμάτιο εφόσον περάσει ακόμα ένα 48ωρο. Η αναπνοή του είναι ικανοποιητική και από χθες έχει πάψει να αναπνέει με την υποστήριξη μάσκας, ενώ το εισπευστικό μικρό έγκαυμα που υπέστη κατά την έκρηξη, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε μια ήσυχη νύχτα, σύμφωνα και με τα όσα είπε σε δημοσιογράφους πριν από λίγο και ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Ι. Ευσταθίου, και επικοινωνεί άριστα με του θεράποντες γιατρούς του, οι οποίοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρει, επίσης, ελαφρά τραύματα στην περιοχή του στερνού της κοιλιάς και των μοιρών, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νεότερο ιατρικό δελτίο αργότερα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Όσον αφορά τους δύο άνδρες της φρουράς του κ. Παπαδήμου, είναι πιθανό να πάρουν εξιτήριο ακόμη και σήμερα. Ο ένας αντιμετωπίζει μικρό πρόβλημα ακοής, το οποίο όμως δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Σαμαράς: Ο Παπαδήμος είχε πάρει τον φάκελο-βόμβα στο σπίτι του

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον επισκέφθηκε στον Ευαγγελισμό, ο κ. Παπαδήμος φέρει τραύματα στα χέρια και το δεξί πόδι. Στη συνομιλία που είχαν τού είπε ότι «παρά το σοκ που έχει υποστεί αισθάνεται τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς σώθηκε γιατί είχε τα χέρια του μακρυά από το πρόσωπο και τα ζωτικά όργανά του». Ο κ. Παπαδήμος διευκρίνισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι πήρε τον συγκεκριμένο φάκελό από το σπίτι του και τον άνοιξε στο αυτοκίνητό του. Ερωτηθείς «εάν υπάρχουν και πού ευθύνες;» ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «δεν είναι δική του δουλειά να αποδώσει ευθύνες», ωστόσο υπογράμμισε ότι, όπως του εξήγησε ο κ. Παπαδήμος, «ο φάκελλος έφτασε στο σπίτι του αφού είχε περάσει έλεγχο, ο οποίος δεν εντόπισε την εκρηκτική ύλη».
Έρευνες για το πώς «πέρασε» ο φάκελος που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου

Λεπτομερή και εξονυχιστική έρευνα, προκειμένου να δοθούν αδιαμφισβήτητες απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, μέσα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο σπίτι του από την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος, ο οδηγός και ένας ακόμα συνοδός, από την ασφάλεια της Τράπεζας, έχει ζητήσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά στο κύριο ερώτημα, πώς έφτασε ο παγιδευμένος φάκελος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί τελική απάντηση.

Η διαδικασία πάντως, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Παράλληλα, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιός αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα και έχει και άλλες ομοιότητες με τους φακέλους στον Β. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο.

Οριστική απάντηση πάντως, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Σημειώνεται ότι μετά την έκρηξη που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο και τους συνοδούς του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενημέρωσε αμέσως τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν από την Αστυνομία πολιτικοί και άλλα πρόσωπα, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε υπουργεία, οργανισμούς και επιχειρήσεις για τυχόν και άλλους παγιδευμένους φακέλους που έχουν αποσταλεί.

Σχετικά με αναφορές σε ρεπορτάζ διαφόρων μέσων ότι είχε μειωθεί η φρουρά του κ. Παπαδήμου, από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι πράγματι, είχε 12 άτομα φρουρά, που μειώθηκαν σε οκτώ, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των αστυνομικών ασφαλείας, από όλους τους στόχους, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Διευκρινίζουν όμως ότι η φρουρά του κ. Παπαδήμου αποτελείται από καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φύλαξης του πρώην πρωθυπουργού και τονίζουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση δεν επηρέασε το γεγονός.
Καταδικάζει την επίθεση ο πολιτικός κόσμος

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και των τραυματιών συνοδών του.

“Η κυβέρνηση απερίφραστα και κατηγορηματικά καταδικάζει την επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου” είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και πρόσθεσε «ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο συνοδούς του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την πορεία της υγείας του πρώην πρωθυπουργού και των συνοδών του. “Τόσο ο κ. Παπαδήμος όσο και οι συνοδοί του βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έχουν επικοινωνία με το περιβάλλον και υποβάλλονται σε όλους τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους έτσι ώστε να καθοριστεί η από εδώ και στο εξής μεταχείρηση που θα πρέπει να έχουν” δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι έχει ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο αν. υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης έσπευσε επίσης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος κι ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του και την μεταφορά του για προληπτικούς λόγους στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσης ενημέρωσε ότι και οι δύο συνοδοί ήταν πολύ καλά στην υγεία τους με ελαφρά τραύματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε σήμερα τον Ευαγγελισμό, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του Λ. Παπαδήμου, μετά από τη χθεσινή επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού με παγιδευμένο φάκελο. Χθες αργά το βράδυ, ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε εκ νέου με τη διοικήτρια του Ευαγγελισμού και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του Λουκά Παπαδήμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υπεβλήθη ο πρώην πρωθυπουργός.
«Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο και στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
«Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης προς τον Λουκά Παπαδήμο. Περαστικά στον ίδιο και σε όσους τραυματίστηκαν», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μετά την επίσκεψή του στον «Ευαγγελισμό», όπου επισκέφθηκε τον Λ. Παπαδήμο, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέραν της απερίφραστης καταδίκης αυτής της ακραίας εγκληματικής πράξης, την οποία εξέφρασα εκ μέρους όλων των βουλευτών -ανδρών και γυναικών – ήθελα να βεβαιώσω για τις ευχές για ταχεία ανάρρωση για συμπαράσταση σε αυτήν την περιπέτεια του κυρίου Παπαδήμου και όσους τον συνόδευαν. Η Βουλή σταθερά πιστεύει, θεωρεί, με όλες τις εκδοχές και τις εκφάνσεις, πως η δημοκρατία δεν πρέπει να φοβάται και δεν πρέπει να λυγίζει».
«Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Λ. Παπαδήμο και τους συνοδούς του. Η τρομοκρατική βία είναι εχθρός μας. Υπονομεύει την δημοκρατική ομαλότητα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Καλώ, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση και τις αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εκφράζουμε οργή και οδύνη για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση ανέφερε και υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνει πρώτη πολιτική προτεραιότητα διότι οι τρομοκράτες είναι εχθροί της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του» αναφέρει ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.
Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του». «Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες – συνοδούς του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
“Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και σημειώνει ότι “είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους”. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι “η σημερινή επίθεση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και ενωμένοι στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας”.
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου. Αυτές οι εχθρικές ενέργειες προς την δημοκρατία δεν θα περάσουν. Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο και τους τραυματίες και ευχόμαστε την γρήγορη ανάρρωση τους. Οι αρχές θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρουν τους δράστες της επίθεσης που αμαύρωσαν την διεθνή εικόνα της χώρας.
«Την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά & αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης για την έκρηξη που ταυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Την ανακούφισή του για το γεγονός ότι όλοι οι τραυματίες είναι εκτός κινδύνου, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται ο Λουκάς Παπαδήμος και μετά την ενημέρωση που είχε από τους γιατρούς. «Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη αυτής της δολοφονικής επίθεσης θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας και οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί ποιος οπλίζει τα χέρια αυτών των δολοφόνων» τόνισε και πρόσθεσε ότι το μίσος και ο διχασμός που σπέρνουν κάποιοι στην ελληνική κοινωνία απερίσκεπτα, έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να νοιώθουν ότι μπορούν να στοχοποιούν και να προσπαθούν να δολοφονήσουν ανθρώπους.
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη, αλλά και οργή για το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του πρώην

πρωθυπουργού Λ. Παπαδημου και των συνοδών του. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση» αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.
Καταδικάζουμε τη δολοφονικού χαρακτήρα επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο και ευχόμαστε στον ίδιο και στους άλλους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση, αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια του Ευαγγελισμου κα Μιτσάκη και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν την επίθεση εναντίον του ο κ. Παπαδήμος.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Ευαγγελισμού κα Μιτσάκη. Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε περαστικά.
“Είναι μια εγκληματική ενέργεια από κοινούς εγκληματίες. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία” είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξερχόμενος από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται ο Λουκάς Παπαδήμος και οι δύο συνοδοί του και σημείωσε ότι “μια τέτοια πράξη είναι πλήγμα στην αξιοπρέπεια κάθε πολίτη” καθώς πρόκειται για “έναν άνθρωπο τον οποίο καλέσαμε να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή της”.

Τέλος ο πρώην πρωθυπουργός ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στο Λουκά Παπαδήμο και σε όσους τραυματίστηκαν.
“Στη χώρα δεν υπάρχουν πια, ή περιορίζονται ή κινδυνεύουν τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι πολίτες σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο” δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξερχόμενος από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύται ο Λουκάς Παπαδήμος και οι δύο συνοδοί του. “O κ. Παπαδήμος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια αποτελεσματικά για τη χώρα. ‘Εχει βοηθήσει πολύ, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις” σημείωσε και τόνισε ότι “η δολοφονική απόπειρα εναντίον του δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση: Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που φροντίζουν για τη χώρα, γίνονται στόχος”. Τέλος ευχήθηκε στον κ. Παπαδήμο να γίνει γρήγορα καλά και όπως είπε “οι ιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει”.
Άναδρη και άδικη επίθεση εναντίνον ενός ανθρώπου που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε μια δύσκολη περίοδο, χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στον Ευαγγελισμό. Επίσης, διαμήνυσε πως «δεν θα κάμψει το ηθικό μας καθόλου».
“Η λογική του μίσους και της τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Ενωμένοι θα δώσουμε αυτό τον αγώνα” αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η Ντόρα Μπακογιάννη και εκφράζει τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση στο Λ. Παπαδήμο και τους δύο συνοδούς του.
Τη λύπη του και τη συμπάθεια της διοίκησης και του προσωπικού της ΕΚΤ στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου για την επίθεση που δέχθηκε, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Έχουμε στεναχωρηθεί από την επίθεση εναντίον του πρώην συναδέλφου μας, Λουκά Παπαδήμου, ενός γενναίου δημόσιου λειτουργού της Ελλάδας και της Ευρώπης», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και του προσωπικού της ΕΚΤ, οι σκέψεις μας είναι με τον Λουκά, την οικογένεια και τους συνεργάτες του. Οι πρώην και νυν συνάδελφοι από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιθυμούν να εκφράσουν την βαθύτατη συμπάθεια μας για τον Λουκά», καταλήγει η δήλωση του Μ. Ντράγκι.
Θερμές ευχές για πλήρη ανάρρωση έστειλε στο Λουκά Παπαδήμο μέσω Twitter, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εκ μέρους της Κομισιόν και του πρόεδρου Γιούνκερ θερμές ευχές για πλήρη ανάρρωση στον Λ. Παπαδήμο. Έναν Έλληνα που τίμησε Ελλάδα και Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Σχοινάς στην ανάρτησή του.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωσή της «καταδικάζει την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρ.ώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ.Λουκά Παπαδήμου, μια επίθεση που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή δύο ακόμη εργαζομένων».

«Ο φανατισμός και η τυφλή βία στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα κατά ενός εκλεκτού και διακεκριμένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στελέχους που διακρίνεται για το δημοκρατικό του ήθος και την αφοσίωσή του στα κοινά, είναι αδικαιολόγητα. Μόνο ζημιά κάνουν στην προσπάθεια της χώρας να αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποδοκιμάζει την πράξη κι εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στα θύματα της επίθεσης και τους οικείους τους, αλλά και την ελπίδα της για τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών της», τονιζεται στην ανακοίνωση.
Είναι επιτακτική ανάγκη το ξερίζωμα της εγχώριας τρομοκρατίας να γίνει πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωση για την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ενός Έλληνα που έχει τιμήσει τη χώρα μας από κάθε θέση που υπηρέτησε» τονίζει ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Οι αυτουργοί αυτής της άνανδρης επίθεσης είναι εχθροί της Ελλάδας και της Δημοκρατίας και έχουν ως μόνο στόχο το χάος, τον φόβο και την απομόνωση της χώρας μας. Στέλνουμε τις θερμές ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους συνεργάτες του».
Βουλή: Καταδίκασαν την επίθεση κατά Λουκά Παπαδήμου ο υπουργός Παιδείας, η Ολομέλεια της Βουλής και εκπρόσωποι κομμάτων

Την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου καταδίκασαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η Ολομέλεια της Βουλής και εκπρόσωποι από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

«Καταδικάζουμε και εκφράζουμε την υποστήριξη μας για τις δύσκολες στιγμές που περνά ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του. Αυτή την εποχή ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και η επίθεση στο πρόσωπό του είναι και επίθεση σε ένα από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

«Καταδικάζουμε την επίθεση και εκφράζουμε τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στον ίδιο και στους συνεργάτες του», ανέφερε εκ μέρους της ολομέλειας η προεδρεύουσα του Σώματος, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Η ΝΔ απερίφραστα καταδικάζει την άνανδρη επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ευχόμαστε στον ίδιο και στους συνεργάτες του πλήρη ανάρρωση», τόνισε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής Νίκη Κεραμέως.

Την απερίφραστη καταδίκη τους για την τρομοκρατική επίθεση και τις ευχές τους για άμεση και πλήρη ανάρρωση του κ. Παπαδήμου, εξέφρασαν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Πηγή: https://left.gr/news/ekrixi-sto-aytokinito-toy-loyka-papadimoy-plirofories-oti-traymatistike

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα