«Ελεγχόμενη» επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

«Ελεγχόμενη» επιδείνωση καταγράφεται στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την αποτυχία του χθεσινού, πολύωρου Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτή την ώρα (13.22), οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημειώνουν άνοδο κατά 9,8 μονάδες βάσης στο 5,823% και οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων καταγράφουν αύξηση κατά 26,7 μονάδες βάσης στο 5,760%.

«Πρόκειται για μία αντίδραση στις λαθεμένες προσδοκίες, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί από τον Τύπο και την κυβέρνηση» σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεδομένου του πώς έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, ακόμη μία καθυστέρηση δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη» τονίζει από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Σρόιντερ, αναλυτής της ING. «Αυτή τη φορά όμως, οι προσδοκίες ήταν υψηλές, καθώς η Ελλάδα είχε εγκρίνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα» σπεύδει να προσθέσει.

Η Αθήνα, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, χρειάζεται επιπλέον ρευστότητα προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα, ύψους 7,3 δισ. ευρώ και επομένως, η εκταμίευση της επόμενης δόσης κρίνεται ως απολύτως αναγκαία.

Το ΔΝΤ, προκειμένου να «ανάψει» το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, απαιτεί μεγαλύτερο ρεαλισμό ως προς τις προβλέψεις της οικονομίας, αλλά και περισσότερη σαφήνεια ως προς τα επικείμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Η επίτευξη μίας συμφωνίας για το χρέος είναι πολύ περίπλοκη» σημειώνει ο Ηλίας Λέκκος, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος εκτιμά ότι «οι προσδοκίες για λύση στο χθεσινό Eurogrouo ήταν πολύ αισιόδοξες».

Το προηγούμενο διάστημα, χάρη στις προοπτικές περί «λευκού καπνού», οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει κάτω του 5% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με κορυφαίες τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής στις αγορές ομολόγων, ακόμη και εντός του Ιουλίου.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα