Ελέγχους σε ΜΚΟ στη Μόρια από την Αρχή για το Ξέπλυμα και το ΣΔΟΕ

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έδωσε προ ημερών εντολή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη Μόρια και στις άλλες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή συνοδευόταν από μια λίστα με τα ονόματα 11 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες θα έπρεπε να ελεγχθούν για τυχόν παρατυπίες και κακοδιαχείριση σχετικά με κονδύλια που ενδεχομένως έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, μετά την εντολή που πήρε από την ΑρχήΚαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, βρέθηκε στο νησί και ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα βιβλία και τα παραστατικά των  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Για τις 10 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο πρώτος έλεγχοςολοκληρώθηκε και οι έρευνες συνεχίζονται μόνο για μία ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν έδειξαν σοβαρές παρατυπίες. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα έσοδα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προέρχονται κυρίως από δωρεές επιχειρήσεων και ιδιωτών, ενώ από τον έλεγχο δεν υπήρξανστοιχεία ή ενδείξεις ότι κατευθυνόταν στις συγκεκριμένες οργανώσεις μαύρο χρήμα μέσα από σκοτεινές διαδρομές.

Οι παραβάσεις που εντόπισε το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ ήταν φορολογικές. Πιο συγκεκριμένα, σε κάποιες περιπτώσεις για τις δωρεές που είχαν λάβει δεν είχε πληρωθεί στην εφορία ο φόρος δωρεάς.

Μετά τον έλεγχο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έστειλαν στις αρμόδιες ΔΟΥ πληροφοριακά στοιχεία με τα αποτελέσματα των ερευνών τους προκειμένου οι εφοριακοί να προχωρήσουν σε έλεγχο και διασταυρώσεις των στοιχείων για τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν τις δωρεές προς τις ΜΚΟ.

Να σημειωθεί πως αν και το ΣΔΟΕ δίνει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLAF) από τους ελέγχους που διενεργεί, η έρευνα στις ΜΚΟ της Μυτιλήνης δεν συνδέεται με τους ελέγχους που διενεργεί η OLAF στα χρήματα για τη σίτιση μεταναστών στην Ελλάδα που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα