ΕΚΤ: Παραμένουν περιορισμένοι οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη

Οι κίνδυνοι στη σταθερότητα της Ευρωζώνης παραμένουν περιορισμένοι, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν και επισημαίνει σειρά ευάλωτων τομέων στην τελευταία έκθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι δείκτες συστημικού κινδύνου για την Ευρωζώνη παραμένουν χαμηλοί το τελευταίο εξάμηνο, αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεση της και προσθέτει: “οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές καθώς και οι χαμηλότερες δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες έχουν συμβάλει στο να μειωθούν οι δείκτες συστημικού κινδύνου”.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί πάντως ότι παραμένει ο κίνδυνος μίας απότομης αναπροσαρμογής στις παγκόσμιες αγορές. “Η συνεχιζόμενη συμπίεση των ασφαλίστρων κινδύνου, η περιορισμένη μεταβλητότητα και οι ενδείξεις για ανάληψη αυξημένου κινδύνου στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς μπορεί να σπείρουν τους σπόρους για μεγάλες διορθώσεις στις τιμές στο μέλλον”.

Σημειώνει ακόμη ότι παραμένουν οι προκλήσεις στην κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι πιέσεις των αγορών στις τράπεζες έχουν υποχωρήσει από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο για έναν μεγάλο αριθμό τραπεζών οι αποτιμήσεις τους παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με τράπεζες εκτός της Ευρωζώνης.

Σε ορισμένες περιοχές, προσθέτει η ΕΚΤ, οι προοπτικές κερδοφορίας περιορίζονται από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Επίσης, ένας αριθμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιβαρύνει το outlook των τραπεζών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η έλλειψη διαφοροποιημένων πηγών εισοδήματος και η αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δαπανών.

Η ΕΚΤ εντοπίζει επίσης τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα, προκαλώντας πιθανώς ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε ορισμένες χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα