ΕΚΤ: Να επανεκτιμηθεί η επικοινωνιακή πολιτική στις αρχές του 2018

Η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει την επικοινωνιακή της στάση στις αρχές του 2018 και να προσαρμόσει σταδιακά το λεξιλόγιό της ώστε να αποτυπώνουν τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

Μια αλλαγή στο μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ θα εκλαμβανόταν από τους επενδυτές ως ένα σημάδι ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων είναι έτοιμοι να αποσύρουν σταδιακά το πρόγραμμά τους αγοράς ομολόγων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ.

“Το λεξιλόγιο, που αφορά στις διάφορες διαστάσεις της νομισματικής πολιτικής και των εκτιμήσεων για το μέλλον, θα μπορούσε να επανεξεταστεί στις αρχές του επομένου έτους”, εμφάνισαν τα πρακτικά, αναφερόμενα στις αρχές του 2018.

“Η άποψη που ήταν ευρέως διαδεδομένη είναι ότι η επικοινωνία θα πρέπει να εξελιχθεί σταδιακά, χωρίς να αλλάξει η αλληλουχία”.

Παραβλέποντας τους επικριτές του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi τήρησε την υπόσχεσή του τον προηγούμενο μήνα ότι θα συνεχίσει να ενισχύει με ρευστότητα την οικονομία της ευρωζώνης όσο χρειαστεί, παρά την βελτιωμένη ανάπτυξη και τις προοπτικές πληθωρισμού.

Αλλά τα πρακτικά έδειξαν πως οι φορείς χάραξης πολιτικής θεώρησαν ότι η επικοινωνία τους για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία –μια ένδειξη ότι οι αγορές ομολόγων χάνουν σιγά-σιγά την θέση τους ως εργαλείο πολιτικής.

“Καθώς σημειώνεται πρόοδος προς μια σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού, η σχετικά σημασία των προσδοκιών για τα επιτόκια θα αυξηθεί”, αναφέρεται στα πρακτικά.

Και πάλι, κάποιοι φορείς χάραξης πολιτικής συζητούν τώρα ανοιχτά για το ποια θα είναι η κατάσταση μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, υποδηλώνοντας την αυξανόμενη στήριξη για την απόφαση σταδιακής κατάργησης του προγράμματος αργότερα φέτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα