ΕΚΤ: Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια

Δεν συντελέσθη κάποια έκπληξη και τα επιτόκια της ΕΚΤ παρέμειναν αμετάβλητα, όπως αναμένονταν. Έτσι κατά την σημερινή συνεδρίαση το δ.σ της ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρόθεση της ΕΚΤ είναι να συνεχιστεί βάσει του πλάνου της, δηλαδή οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα ανέρχονται μηνιαίως στα 60 δισ ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο – όπως έχει επισημανθεί και το προηγούμενο διάστημα – να υπάρξει παράταση του προγράμματος για το επόμενο έτος, συναρτήσει πάντα των οικονομικών στοιχείων που θα δουν το φως της δημοσιότητας και κυρίως το μέγεθος πληθωριστικών πιέσεων εκείνο το διάστημα. Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα