ΕΚΤ: Άμεσες πληρωμές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη από το 2018

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα σύστημα άμεσων πληρωμών για ολόκληρη την Ευρωζώνη, το οποίο θα επιτρέπει σε πολίτες και επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα χρήματα τους εντός δευτερολέπτων, καθώς εντείνει τις προσπάθειες της να ενισχύσει την ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ.

Το σύστημα, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Νοέμβριο του επόμενου έτους, θα μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για πληρωμές μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα.

Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο όλο το εικοσιτετράωρο και θα λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να αντιμετωπίσει την απουσία ενός συστήματος άμεσων πληρωμών για ολόκληρη την Ευρωζώνη, από τις χώρες της Βαλτικής, όπως η Εσθονία, μέχρι την Ελλάδα και την Ισπανία.

Το σύστημα θα διασφαλίζει ότι “η ζήτηση για άμεσες πληρωμές ικανοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ θα προωθεί περαιτέρω την ενοποίηση της Ευρωζώνης”, σημειώνει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της εργασίας, δημιουργώντας το πανευρωπαϊκό σύστημα TARGET2 το οποίο επεξεργάζεται μεγάλες συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και κεντρικών τραπεζών.

Το νέο σύστημα, γνωστό ως TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) θα επιτρέπει στους πολίτες της Ευρωζώνης να πληρώνουν έναν λογαριασμό εστιατορίου απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, για παράδειγμα, ή να μοιράζονται τον λογαριασμό μεταφέροντας χρήματα στον λογαριασμό ενός φίλου.

Η νέα υπηρεσία θα αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη και θα προσφέρεται στις τράπεζες μέχρι το ανώτατο όριο των €0,0020 ανά πληρωμή, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα