Εκτενής προβολή στον κινεζικό Τύπο της επίσκεψης του Γ. Κατρούγκαλου στη Σαγκάη

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των κινεζικών ΜΜΕ για την επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου είναι και οι συνεντεύξεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε μεγάλα κινεζικά ΜΜΕ: Μεταξύ άλλων στο Πρακτορείο XINHUA, την εφημερίδα CHINA BUSINESS NEWS, την εφημερίδα ΛΑΪΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ, το CGTN TV, το δορυφορικό δίκτυο PHOENIX TV, την ιστοσελίδα CHINA RADIO INTERNATIONAL, την ιστοσελίδα JIEMIAN.

Τα σχετικά δημοσιεύματα, όπως αποτυπώνονται στην επισκόπηση του κινεζικού Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο, αναδεικνύουν μέσα από τις επαφές του κ. Κατρούγκαλου, τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του σε κινεζικά ΜΜΕ, την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

Κινέζος υφυπουργός Μεταφορών: Η επιτυχημένη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον Πειραιά πρότυπο διεθνούς συνεργασίας στον τομέα των λιμένων

Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με βαθιά παραδοσιακή φιλία και έχουν στενή συνεργασία, τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών της Κίνας στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο. Αυτό γίνεται γνωστό από δημοσίευμα της ιστοσελίδας του υπουργείου Μεταφορών της Κίνας που αναδημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Shanxi, SXJT.CO.CN, και στη CHINAHIGHWAY.COM.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι ο Κινέζος υφυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κινεζικής πλευράς στο μέλλον του λιμανιού του Πειραιά και δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, στη βάση της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών. Επιπλέον, σημείωσε ότι η κινεζική πλευρά ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες των δύο χωρών να έχουν αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και να υποστηρίξουν με ποιοτικές υπηρεσίες την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εφαρμόσει το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη με την Ελλάδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, να ακολουθήσει την αρχή της κοινής κατασκευής και κοινής χρήσης και να συνεχίσει να εμβαθύνει την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στους τομείς των αεροπορικών μεταφορών, των σιδηροδρόμων και της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών και εξήρε την αξιοσημείωτη απόδοση των κινεζικών εταιρειών στο λιμάνι του Πειραιά και τη συμβολή τους στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Κίνα και προσβλέπει στην ενίσχυση της στρατηγικής σύνδεσης της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road με την ευρασιατική στρατηγική συνδεσιμότητας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν από κοινού το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών (αεροπορικές μεταφορές, σιδηρόδρομοι, ναυτιλία) και θα αναβαθμίσουν σε νέο επίπεδο τη φιλία των δύο χωρών.

Πρόεδρος κινεζικής επιχείρησης ηλεκτρισμού: Θα αναζητήσουμε περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδα THEPAPER.CN αναφερόμενο στη συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τον Shu Yinbiao, πρόεδρο της κινέζικης επιχείρησης ηλεκτρισμού, τη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφελείας στον κόσμο, επισημαίνει ότι κατά τη συνάντηση συνομίλησαν για την εμβάθυνση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, γενικότερα, και της ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικότερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Shu Yinbiao αναφέρθηκε στην εξαγορά του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη State Grid Corporation, το 2016, και σημείωσε ότι χάρις στις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών, οι επιχειρησιακοί δείκτες του ΑΔΜΗΕ είναι καλοί και έχει βελτιωθεί η διαχείριση και η ποιότητα των υπηρεσιών παροχής ενέργειας. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει άφθονους νέους ενεργειακούς πόρους και δήλωσε ότι η State Grid Corporation θα αναζητήσει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της κινεζικής State GridCorporation αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η κινεζική εταιρεία θα αξιοποιήσει τα ολοκληρωμένα πλεονεκτήματά της και θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ στην ανάπτυξη του έργου, το οποίο περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο της περιόδου 2018-2027.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, με βάση το δημοσίευμα, ευχαρίστησε τη State Grid Corporation για την ενεργή συμμετοχή της στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί την Κίνα σημαντικό στρατηγικό εταίρο και σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και σημείωσε ότι η χώρα διαθέτει άφθονες πηγές ενέργειας (ηλιακή και αιολική ενέργεια). Παράλληλα, επεσήμανε ότι η State GridCorporation είναι ευπρόσδεκτη να συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία των ελληνικών ενεργειακών υποδομών και να επεκτείνει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Γ. Κατρούγκαλος στο συνέδριο της COSCO: Στενοί οι δεσμοί συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στη ναυτιλία

Εκτενή αναφορά στην ομιλία του Γ. Κατρούγκαλο στο συνέδριο παγκόσμιο συνέδριο για τη ναυτιλία, το οποίο διοργάνωσε η COSCO στη Σαγκάη, στις 6/11, κατά τη διάρκεια της 1ης China International ImportExpo (CIIE), κάνει δελτίο που εξέδωσε η κινεζική εταιρεία. Επισημαίνεται ότι κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση αντικατοπτρίζεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία και σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη, την οποία διατύπωσε κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης της CIIE ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος χαρακτήρισε την παγκοσμιοποίηση «μη αναστρέψιμη τάση της εποχής». Επίσης, σημειώνεται πως τόνισε ότι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road και υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε ένα περιβάλλον σημαντικών αλλαγών στην παγκόσμια Οικονομία, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προκλήσεις και να επιδιωχθεί η επίτευξη ευνοϊκών συνθηκών.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν χιλιάδες εκπρόσωποι της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Γ. Κατρούγκαλος στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA: «Θέλουμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία με την Κίνα»

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την 1η ChinaInternational Import Expo (CIIE), σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA, και επισημαίνει ότι η CIIE θα συμβάλει στην αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας σε νέο επίπεδο.

Από τη Σαγκάη, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνέντευξή του σημείωσε ότι η CIIE «σηματοδοτεί όχι μόνο μια πιο ανοικτή αλλά και μία πιο ώριμη κινεζική οικονομία, η οποία στρέφεται προς την εσωτερική κατανάλωση», συμπλήρωσε ότι η έκθεση θα βοηθήσει περισσότερες χώρες να συμμετέχουν στην πολιτική ανοικτών θυρών της Κίνας, και είναι θετική διότι δημιουργεί σημαντική τόνωση για το διεθνές εμπόριο τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει εμπορικές διενέξεις και τόνισε «έχουμε την ίδια άποψη με την Κίνα ότι το εμπόριο πρέπει να είναι ελεύθερο».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη διμερή οικονομική συνεργασία και στις προοπτικές της, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε «ήδη έχουμε πολύ καλή οικονομική συνεργασία, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς των μεταφορών και logistics. Τώρα θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως η γεωργία, με τα πλούσιας βιοποικιλότητας και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα μας, που είναι κατάλληλα για την κινεζική αγορά» και προσέθεσε ότι τα νέα συγκεκριμένα μέτρα, που ανακοίνωσε η Κίνα κατά τη διάρκεια της CIIE, θα συμβάλουν στην εισαγωγή περισσότερων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Σημείωσε ότι «ο τουρισμός, επίσης, είναι ένας πολύ καλός τομέας, καθώς η Κίνα αποτελεί κορυφαία πηγή εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως».

Εξάλλου, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας «για περισσότερη συνεργασία σε τομείς, στους οποίους η Κίνα αναδεικνύεται πρωτοπόρος, όπως η Τεχνολογία της Πληροφορίας και η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στην Κίνα, με την επισήμανση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν καλές επαφές στη CIIE, και χαρακτήρισε την έκθεση σημαντική πλατφόρμα για εποικοδομητικές επιχειρηματικές ανταλλαγές, προσθέτοντας «έγινε θεσμός και πιστεύω ότι κάθε χρόνο θα είναι και καλύτερη».

Γ. Κατρούγκαλος στην εφημερίδα PEOPLE’S DAILY: «Η Ελλάδα και η Κίνα συνεργάζονται για την αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών τους σε νέο επίπεδο

Η Κίνα κάνει το σωστό προωθώντας την πολιτική ανοικτών θυρών και το εμπόριο, σε μία περίοδο κατά την οποία κάποιοι ηγέτες πιστεύουν ότι οι εμπορικοί πόλεμοι θα οδηγήσουν σε κέρδη, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην κινεζική ΛΑΪΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ (PEOPLE’S DAILY), επίσημο όργανο του ΚΚΚ.

Σε τρία δημοσιεύματα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας (αγγλικό και κινεζικό δελτίο, με πολλαπλάσιες αναδημοσιεύσεις σε κινεζικά ΜΜΕ) όπως επισημαίνεται από το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της πρεσβείας στο Πεκίνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και η Κίνα συνεργάζονται για την αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών τους σε νέο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αναφορά στην υπογραφή, τον Αύγουστο, του Μνημονίου Συνεργασίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών για την από κοινού προώθηση της πρωτοβουλίας Belt and Road, και με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα, που υπέγραψε Μνημόνιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road.

«Από την πρώτη στιγμή ενστερνισθήκαμε την ιδέα της πρωτοβουλίας Beltand Road, γιατί περιλαμβάνει ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Θεωρούμε την Ελλάδα ένα είδος γέφυρας ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε η πύλη των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, και αντίστροφα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδυάσει την πρωτοβουλία Belt and Road με τα προγράμματα συνδεσιμότητας της ΕΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περισσότερο ανεπτυγμένων εμπορικών συναλλαγών.

Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον τομέα της ναυτιλίας, με την επισήμανση ότι χάρις στο γεωγραφικό πλεονέκτημά της, η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πύλη για τα φορτία της Κίνας προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, ενώ οι δύο πλευρές συνεργάζονται ενεργά για την από κοινού ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, ενός κομβικού σχεδίου της πρωτοβουλίας Belt and Road.

«Το λιμάνι του Πειραιά είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας Belt and Road. Τώρα είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στη Μεσόγειο, και ελπίζουμε ότι θα πάρει την 1η θέση σε ό,τι αφορά τα εμπορευματοκιβώτια», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, και προσέθεσε ότι κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από 1.500 ελληνικά πλοία έχουν ναυπηγηθεί σε κινεζικά ναυπηγεία. «Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, και επειδή είμαστε και οι δύο ναυτικά έθνη, αυτό θα εγγυηθεί μία μακροχρόνια συνεργασία», τόνισε.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη CIIE με εθνικό περίπτερο και με περίπτερα για τους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της γεωργίας, και με ποικιλία προϊόντων, για τα οποία ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα στην κινεζική αγορά», και επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξηγεί στη συνέντευξή του ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύουμε ότι οι Κινέζοι τουρίστες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ακριβώς επειδή δεν ενδιαφέρονται μόνο για το φυσικό κάλλος αλλά και για τον Πολιτισμό και την Ιστορία, καθώς και οι δύο χώρες είμαστε αρχαίοι πολιτισμοί και έχουμε πολλά κοινά στοιχεία», δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος. Συμπλήρωσε ότι «ο τουρισμός, επίσης, είναι ένας πολύ καλός τομέας, καθώς η Κίνα αποτελεί κορυφαία πηγή εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως».

Γ. Κατρούγκαλος στην JIE MIAN NEWS: Η Ελλάδα θεωρεί την Κίνα στρατηγικό εταίρο

Στις δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, τις οποίες δημιουργεί η 1η China International Import Expo(CIIE), αναφέρθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα JIE MIAN NEWS (όμιλος ΜΜΕ Shanghai UnitedMedia Group), όπως σημειώνεται στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Σημειώνεται ότι στον πρόλογο-παρουσίαση της συνέντευξης, η σύνταξη της ιστοσελίδας υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η σημερινή συγκυρία, με την αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης αφενός και το περαιτέρω άνοιγμα κινεζικής αγοράς σε ξένα αγαθά αφετέρου, είναι η καλύτερη για την εμβάθυνση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων και προσδοκά ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ροή κινεζικών επενδύσεων και Κινέζων τουριστών αλλά και απορρόφηση ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την Κίνα, ενώ προσκαλεί το κινέζικο κοινό να επισκεφθεί το ελληνικό περίπτερο.

Επίσης, επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν άριστες σχέσεις και ανέφερε ότι η Ελλάδα θεωρεί την Κίνα στρατηγικό εταίρο όχι μόνο στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road, στο οποίο εντάσσεται και η επιτυχής συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και ευρύτερα. Παράλληλα, χαρακτήρισε ευνοϊκή τη συγκυρία για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών σχέσεων, καθώς η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση χρέους και η πολιτική ανοικτών θυρών της Κίνας προσφέρουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τη διάρθρωση του εθνικού περιπτέρου της Ελλάδας στη CIIE σε τρεις ενότητες (επενδύσεις, τουρισμός, γεωργία) και σημείωσε ότι αυτοί οι τομείς αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα, η οποία μετά από την έξοδό της από την οικονομική κρίση προσφέρει επενδυτικές δυνατότητες. Με την επισήμανση ότι ήδη πολλοί Κινέζοι επενδυτές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές, κυρίως στο πεδίο της καινοτομίας.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Κινέζων τουριστών για την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της χώρας και όχι μόνο το φυσικό κάλλος της, και σημειώνει τη δυναμική του τομέα και τη δυνατότητα ανάπτυξης διαφορετικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο ιατρικός τουρισμός.

Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία της επικοινωνίας και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών και αναφέρθηκε στη συνεργασία και στις ανταλλαγές στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα