Εκταμιεύεται σήμερα η δόση από τον ESM

Σήμερα αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η οποία θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριαμό του Δημοσίου στην Τράπεζας την Ελλάδας, ενώ θα είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που η χώρα δεν θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας.

Πρόκειται για την πρώτη δόση από τα 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το ΔΣ του ESM και το Eurogroup νωρίτερα στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup μετά από καιρό.

Από τα τα 7,7 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αποπληρώνοντας ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Περίπου 2,1 δισ. ευρώ θα πάνε στους κατόχους των 3ετών ομολόγων που λήγουν, πάνω απο 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και περίπου 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα πάνε για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, π.χ. προμηθευτές νοσοκομείων, σε μια ή περισσότερες υποδόσεις εφόσον η ίδια καταβάλλει 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα