Εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα: H αμερικάνική πλευρά σέβεται την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης

Σαφές μήνυμα στέλνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ για την υπόθεση του επονομαζόμενου και Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ. O εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας, Μπιλ Μουράντ, με δήλωση στο liberal.gr τονίζει ότι η αμερικάνική πλευρά σέβεται την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και καλεί τη Ρωσία να πράξει το ίδιο.
Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρει ότι η πλευρά των ΗΠΑ στο ζήτημα της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ έχει ακολουθήσει τις κατάλληλες εμπιστευτικές νομικές οδούς χωρίς να ασκεί πίεση και χωρίς να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο ούτε και τα ΜΜΕ στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.
Μάλιστα διευκρινίζει πως η αμερικανική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι ο Βίνικ θα λογοδοτήσει και στις τρεις χώρες (σ.σ. ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) που ζητούν τη δίωξη του.
Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κινούνται στο πλαίσιο αυτό δείχνοντας σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη την οποία χαρακτηρίζει ανεξάρτητη υπογραμμίζοντας ότι «παροτρύνουμε και τη Ρωσία να κάνει το ίδιο».
Ακολουθεί η δήλωση του εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ:
«Μέσω των κατάλληλων εμπιστευτικών νομικών οδών έχουμε ήδη καταθέσει τα αιτήματά μας για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι θα λογοδοτήσει και στις τρεις χώρες που ζητούν τη δίωξη του, σεβόμενοι ταυτόχρονα την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και χωρίς να ασκούμε πίεση μέσω δηλώσεων σε ΜΜΕ. Παροτρύνουμε τη Ρωσία να κάνει το ίδιο».
«In the appropriate confidential legal channels, we have already made a strong case for extraditing Alexander Vinnik to the U.S., including the promise that he can be held accountable in all three states seeking his prosecution, respecting the independent Greek judicial process and without exerting pressure through media statements. We would urge Russia to do the same».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, όπου, όπως έγινε γνωστό υπήρξε συζήτηση και για την υπόθεση της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίννικ.
Ο Ρώσος εισαγγελέας, μετά τη συνάντηση όπου παρευρέθησαν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σάρλης, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόβ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε να εξετάσει το θέμα της έκδοσης με «τον πιο αμερόληπτο τρόπο, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από εξωτερική πίεση».
Αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του Βίνικ που βρίσκεται σε απεργία πείνας ζητώντας να εκδοθεί στη Ρωσία, και σημείωσε ότι ο ίδιος έκανε λόγο για την «απουσία κατανόησης» την παρατεταμένη διάρκεια κράτησής του. Κατέληξε δε λέγοντας πως «έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για την πιο εποικοδομητική συνεργασία σε αυτό το θέμα και θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα στο εγγύς μέλλον».
Η δημόσια αυτή τοποθέτηση προκάλεσε και τις αντιδράσεις της αμερικανικής πρεσβείας.
Πρέπει να σημειωθεί πως αίτημα για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία και οι δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα έχουν κάνει αποδεκτές και τις τρεις.
Ο Βίνικ ζητά να εκδοθεί στη Ρωσία επικαλούμενος την κατάσταση της υγείας του και της συζύγου καθώς και το γεγονός ότι γνωρίζει τη γλώσσα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ θεωρείται ειδικός στην τεχνολογία των Bitcoin. Κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων μέσω της οποίας έγινε ξέπλυμα ύψου 4 δισ. δολαρίων περίπου, αφού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπήρξαν καταθέσεις 7 εκατ. Ψηφιακών νομισμάτων και αναλήψεις 5,5 εκατομμυρίων.
Συνελήφθη στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2017 κατόπιν εντάλματος των αμερικανικών αρχών για παραβάσεις του ομοσπονδιακού δικαίου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα