Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ κατά Τουρκίας

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, καθώς η σύγκρουση των δύο συμμάχων στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.

Σε γραπτή τοποθέτησή του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Καλίν έκρινε πως οι δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ίδιο πρακτορείο την Τετάρτη, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχοθετεί έναν σύμμαχό της στο NATO στο πλαίσιο του «παγκόσμιου οικονομικού πολέμου» που διεξάγει.

Ο Καλίν υποστήριξε ότι η πολιτική την οποία ασκεί το τελευταίο Ουάσινγκτον έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Για τον Καλίν, το γεγονός ότι ο Μπόλτον αντιμετώπισε με απόλυτη περιφρόνηση μια εν εξελίξει διαδικασία της τουρκικής δικαιοσύνης είναι απαράδεκτο. Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου κατήγγειλε πως η Ουάσινγκτον κάνει αυθαίρετες τοποθετήσεις και εγείρει ανεδαφικές απαιτήσεις ως προς την υπόθεση ενός ευαγγελικού πάστορα ο οποίος διώκεται για υποστήριξη «τρομοκρατικών» οργανώσεων και «κατασκοπεία».

Στο κείμενο που έστειλε στο Reuters, ο Καλίν αξίωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πιο αιχμηρή τοποθέτηση που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα η Άγκυρα όσον αφορά τις επικρίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία και η υπόθεση του Άντριου Μπράνσον είναι ζήτημα της δικαιοσύνης. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία όσον αφορά το πρόσωπο αυτό», ανέφερε ο Καλίν.

«Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρόνηση αυτής της νομικής διαδικασίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες εγείρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπόλτον, ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει «μεγάλο λάθος» που δεν αφήνει ελεύθερο τον Μπράνσον «χωρίς κανέναν όρο».

Ακόμη, ο Καλίν χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι έχουν γίνει αβάσιμες και ψευδείς, όπως έκρινε, κατηγορίες εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halkbank για να εξασθενίσουν τη θέση της.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπόλτον για την τουρκική οικονομία και την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στην Τουρκία απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον στοχοθετεί την Άγκυρα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε. Κατά τον Ιμπραήμ Καλίν, η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως χρησιμοποιεί το εμπόριο, τους δασμούς και τις κυρώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που διεξάγει.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που εναντιώνεται στα περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο αλλά δεν μπορεί να σιωπά, πρόσθεσε ο Καλίν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα