Εκλογικό στοίχημα με τις συντάξεις

Ενώ το σκοπιανό παραμένει στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας, αποτελώντας αντικείμενο κομματικών αντιπαραθέσεων και καταλύτη διεργασιών,  μείζον ζήτημα καθίσταται τώρα η τύχη των συντάξεων – αν θα περικοπούν ή όχι από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το θέμα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της επικοινωνιακής στρατηγικής  των κομμάτων και από τις εξελίξεις σ’ αυτό το μέτωπο θα εξαρτηθούν πολλά: Από τους σχεδιασμούς οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, μέχρι ενδεχομένως και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ο χρόνος εκλογών.

Πολιτικοί αναλυτές  επισημαίνουν ότι  αυτό το τεράστιας κοινωνικής σημασίας ζήτημα που αφορά άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τη διαμόρφωση πολιτικού κλίματοςκαι την έκβαση την εκλογικής μάχης, ανεξάρτητα από το χρόνο διεξαγωγής της.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βλέπει ότι μπορεί να προσθέσει ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» στην προεκλογική φαρέτρα της, εάν επιτύχει να αναβληθεί η εφαρμογή αυτού του επώδυνου μέτρου, αποσπώντας τη συναίνεση ή την ανοχή των δανειστών.

Κινείται λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ως ισχυρό  διαπραγματευτικό χαρτί τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και την υπερκάλυψη των δημοσιονομιών στόχων.

Προς το παρόν τα μηνύματα που παίρνει από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τους Θεσμούς των δανειστών είναι αντιφατικά. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει έδαφος για να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα – και να γίνει αποδεκτό με κάποια φόρμουλα συμβιβασμού, που θα υποστηριχθεί από τον πρόεδρο  της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν ασφαλέστερες ενδείξεις ως προς τη στάση και τις προθέσεις των Ευρωπαίων, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει τις περαιτέρω κινήσεις της έχοντας τη βεβαιότητα ότι περικοπές συντάξεων δεν πρόκειται να γίνουν τον Ιανουάριο.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  θα ανακοινώσει τα «καλά νέα» και θα στείλει το ανάλογο μήνυμα  στην κοινωνία από το βήμα της ΔΕΘ, αντισταθμίζοντας τις εντυπώσεις από τις αναπόφευκτες αναφορές στο σκοπιανό-μακεδονικό.

 Η στάση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ

Στο χαρτί των συντάξεων ποντάρουν επίσης η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι το θέμα αυτό θα επηρεάσει  τις τελικές επιλογές μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων.

Όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις της στη Βουλή, η ΝΔ έχει αναγάγει το ζήτημα των συντάξεων σε βασικό άξονα της επικοινωνιακής  τακτικής και των πολιτικών σχεδιασμών της, εκτιμώντας ότι το σκοπιανό μπορεί να «ξεφουσκώσει» τους επόμενους μήνες. Ανάλογη στάση υιοθετεί το ΚΙΝ. ΑΛ, που έσπευσε μάλιστα να προλάβει τη ΝΔ και να κερδίσει τις εντυπώσεις ως «υπερασπιστής των συνταξιούχων», καταθέτοντας τροπολογία για μη περικοπή των συντάξεων.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η ένταση και η κινδυνολογία που προσπαθεί να καλλιεργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για την τύχη των συντάξεων δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις με τους Θεσμούς.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν  οι δηλώσεις Μοσκοβισί δεν είναι μια προσωπική τοποθέτηση του Ευρωπαίου εταίρου. Τις απόψεις του συμμερίζονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και άλλα στελέχη του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου.

Παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, θα συζητηθούν όλα τα θέματα που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ αυτών και το ζήτημα των συντάξεων, σε συνάρτηση με τους δημοσιονομικούς στόχους και τα περιθώρια που δημιουργεί η υπερκάλυψη τους.

Sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα