Εκλογές στην Πολωνία-Κίνδυνος για την Ευρώπη

eklogesΣτις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πολωνοί, με το αποτέλεσμα των εκλογών(βάσει των δημοσκοπήσεων) πολύ πιθανά να βάζει σε “περιπέτειες” τη χώρα, καθώς το συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα ‘Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), οι πολιτικές του οποίου αποκλίνουν από τις πολιτικές πολλών κυβερνήσεων των Ευρωπαίων συμμάχων της Πολωνίας, προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Εάν  επαληθευτούν οι εκλογικές προβλέψεις το κεντρώο κυβερνών κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δώσει τη θέση του σε ένα κόμμα το οποίο στέκεται επιφυλακτικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,ενώ ταυτόχρονα είναι υπέρ  μιας ισχυρής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διαφορών με την Μόσχα.

Παράλληλα αντιτίθεται στην επανεγκατάσταση στην χώρα μεταναστών με προέλευση την Μέση Ανατολή, με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον τρόπο ζωής των Καθολικών πολιτών.

Προεκλογικά το PiS δέχτηκε σφοδρή κριτική για ρατσιστική ρητορική όταν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες και παράσιτα στους πολίτες της Πολωνίας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο PiS, αναδεικνύοντας το πρώτο κόμμα με το 30% των ψήφων, ενώ το PO συγκεντρώνει μόλις το 20%.

Τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων θα καθορίσουν τον τρόπο και τη μορφή του κυβερνητικού σχήματος.Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι  μικροί πολιτικοί σχηματισμοί κινούνται γύρω από εκλογικό όριο, το οποίο ανέρχεται σε 8% για τους συνασπισμούς και σε 5% για τα κόμματα.

Μεταξύ των μικρότερων κομμάτων βρίσκεται αυτό  του αντισυστημικού ρόκερ Πάβελ Κούκιζ(κόμμα Kukiz’15), που προβάλει ως τρίτη δύναμη  και είναι υπέρμαχο της φορολόγησης των “τραπεζών γκάνγκστερ”, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία είναι μια “αποικία ξένων κυβερνήσεων”.

Ο Κούκιζ είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, κερδίζοντας το εντυπωσιακό ποσοστό του 21%.

Όμως,το PiS ακόμη και αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε ψήφους στις σημερινές εκλογές θα χρειαστεί πιθανότητα να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας στη βουλή. Ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό το σενάριο στο PO να παραμείνει στην εξουσία, αν το PiS αποτύχει να σχηματίσει πλειοψηφική συμμαχία στο κοινοβούλιο, καθώς το κεντρώο κόμμα φαίνεται να έχει διασφαλισμένη την υποστήριξη αριστερών κομμάτων όπως του συνασπισμού της Ενωμένης Αριστεράς (ZL) ή του νεοφιλελεύθερου κόμματος Nowoczesna (Μοντέρνο).

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα