Εκλογές στην Βαυαρία: Άνοδος για Πράσινους

Έκλεισαν οι κάλπες στην Βαυαρία και το exit poll του ARD, επιβεβαιώνει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για συντριβή του CSU και του Χόρστ Ζέεχοφερ, των συμμάχων της Ανγκέλα Μέρκελ την ίδια ώρα που Πράσινο και AfD δείχνουν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών.

Συγκεκριμένα το exit poll δίνει τα εξής ποσοστά: 35.5% στο CSU, 18.5% στους Πράσινους, 11,5% στους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, 11% στο AfD, 10% στο SDP, 5% στο FDP και 3,5% στο Die Linke.

Στις πρώτες τους δηλώσεις κορυφαία στελέχη του CSU όπως ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μάρκους Μπλούμε κάνουν λόγο «για πικρή μέρα για το κόμμα αλλά έχουμε το προβάδισμα και θα πρέπει να προχωρήσουμε αναλόγως».

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 9,5 εκατομμύρια Βαυαροί για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου σε μία εκλογική αναμέτρηση το τελικό αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό χτύπημα προς τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU της Άνγκελα Μέρκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ηταν ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2013,, στο Μόναχο είχε ψηφίσει το 62,1%, σε σχέση με 55,1% , στην Νυρεμβέργη 55% σε σχέση 47.1% ενώ στο Άουγκσμπούργκ 49,6% έναντι 38.8%.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, το CSU είχε λάβει το 47,7% και το SPD 20,6% των ψήφων, με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους -ένα κόμμα με παρουσία μόνο στη Βαυαρία- να κερδίζει την τρίτη θέση με 9% και τους Πράσινους να ακολουθούν με 8,6%.

Σημειώνεται ότι το κρατίδιο της Βαυαρίας είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά της Γερμανίας και πανίσχυρο οικονομικά αφού έχει ΑΕΠ περίπου 595 δισ. ευρώ ενώ είναι έδρα μεγάλων εταιρείων όπως MAN, Audi, BMW, Siemens.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα