«Εκκενώθηκε» η παριζιάνικη πλατεία των «αγανακτισμένων»

gfhgfΗ αστυνομία του Παρισιού απομάκρυνε το πρωί τους διαδηλωτές από την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, οι οποίοι συγκεντρώνονταν εδώ και έντεκα ημέρες για να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι διαδηλωτές μπορεί να επιστρέψουν το βράδυ.

Η εκκένωση της πλατείας “είχε κυρίως στόχο την απομάκρυνση των σταθερών κατασκευών, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης και προέβλεπαν τη διάλυσή της την Κυριακή το βράδυ”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διεύθυνση της αστυνομίας του Παρισιού. Όμως, σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή, “κατατέθηκε νέα αίτηση για διαδήλωση, κάτι που σημαίνει ότι η κινητοποίηση μπορεί να επαναληφθεί απόψε”.

Η απομάκρυνση περίπου εκατό διαδηλωτών του κινήματος “Nuit debout” (Ολονυκτία) που βρίσκονταν ακόμη εκεί νωρίς το πρωί ξεκίνησε γύρω στις 05:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα.

Κάθε νύχτα μετά την κινητοποίηση της 31ης Μαρτίου κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας, διαδηλωτές, συχνά κατά χιλιάδες, συγκεντρώνονταν στην πλατεία Δημοκρατίας στο πλαίσιο αυτού του κινήματος πολιτών που υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό την εναντίωση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο φεμινισμός, η υπεράσπιση των μεταναστών, η οικολογία, το παλαιστινιακό ζήτημα, η μάχη κατά της διαφθοράς, η παγκοσμιοποίηση αναφέρθηκαν με τη σειρά τους από τους ομιλητές.

Η τεράστια πλατεία προσήλκυσε ένα πολύχρωμο πλήθος, ανάμεσά τους πολλούς νέους, σε μια ατμόσφαιρα πανηγυριού και ενός εναλλακτικού φόρουμ, ανάμεσα σε περίπτερα, συνεδρίες επιτροπών και “γενικές συνελεύσεις”. Το κίνημα επεκτάθηκε ακολούθως σε δεκάδες πόλεις της επαρχίας, με περισσότερη ή λιγότερη κοσμοσυρροή.

Ωστόσο επεισόδια αμαύρωσαν την “Ολονυκτία” του Παρισιού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές θέλησαν να μεταβούν στην κατοικία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Οκτώ άτομα προσήχθησαν ενώ προκλήθηκαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.

“Μπορούμε να συζητάμε, να διαλεγόμαστε (…) αλλά αν αυτό εξελιχθεί σε βία, δεν μπορούμε να το δεχθούμε”, προειδοποίησε σήμερα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Πηγή:topontiki

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα