Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί στα Κύθηρα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα Κύθηρα, η οποία αφού είχε περιοριστεί το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πέρασε στο λόφο Μερμηγκάρι με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι οικισμοί Αραίοι και Μυλοπόταμος.

Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος των Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από χθες στο νησί.

Ο κ. Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή, ενώ είπε ότι ο δήμος έχει αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Πρόσθεσε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.

Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Η φωτιά ξέσπασε στις 11 το πρωί της Παρασκευής, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου και οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Πύργο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κούμανη της Ηλείας.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στην Υάμεια Μεσσηνίας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί του Σαββάτου, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια Μεσσηνίας.

Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Καναντέρ» και άλλα τρία τύπου «Πετζετέλ».

Νέα φωτιά στο Ίλιον

Φωτιά ξέσπασε το πρωί του Σαββατου, στην οδό Πανοράματος, στο Ίλιον Αττικής.

Ταυτόχρονα, είναι οριοθετημένη πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση στην περιοχή Καφενεδέλια Λέσβου, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στους Αγίους Αναργύρους Σπετσών, στο Λαγονήσι Αττικής (συμβολή της Λεωφόρου Αναβύσσου με την οδό Παναγούλη) και στο Γαλάτσι, κοντά στο Αλσος Βεΐκου.

Φωτιά στην περιοχή Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Βρουβιανά, στον ορεινό Βάλτο της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες, με επτά οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 3), σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα