Εκδηλώσεις μνήμης σήμερα στο Βέλγιο

Στίς 22 Μαρτίου, πρίν από ένα ακριβώς χρόνο, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχράουι, τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, σκοτώνοντας αμέσως 32 ανθρώπους.

Ο βασιλιάς ,σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και ο κόσμος του Βελγίου θα τιμήσουν σήμερα Τετάρτη την πρώτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 320 στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, των χειρότερων στην ιστορία της χώρας.

Η τελετή μνήμης θα αρχίσει με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, παρουσία του βασιλιά Φιλίππου , της βασίλισσα Ματίλντε και πλήθος κόσμου.

Εκπρόσωποι των αρχών θα μεταβούν στη συνέχεια στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας», για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Χαλίντ ελ Μπακράουι, αδελφού του Ιμπραχίμ, ο οποίος πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος προκαλώντας τον θάνατο ακόμη 16 ανθρώπων.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα ακινητοποιηθούν για μερικά δευτερόλεπτα και οι επιβάτες θα κληθούν να χειροκροτήσουν.

Οι μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ, της συνοικίας των Βρυξελλών όπου ήταν η βάση των τζιχαντιστών, θα συναντηθούν με θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τρεις πορείες η μία εκ των οποίων θα ξεκινήσει από το Μόλενμπεκ, και όλοι οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου, την οποία οι Βέλγοι είχαν μετατρέψει αυθόρμητα πριν ένα χρόνο σε μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων.

Προγραμματίζεται επίσης αγρυπνία στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών και «μια διαδογματική συναυλία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα