Εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ για το Bitcoin

Σε κατάμεστη αίθουσα στο Χίλτον πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ για το 2018 στα πλαίσια του συνεδρίου Athens Money Show. Η εκδήλωση είχε θέμα τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που παρουσιάζει η αγορά του Bitcoin με τέσσερις ομιλητές από όλο το φάσμα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Οι ομιλητές ήταν οι:

– Γιώργος Αρχόντας (, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ)

– O Κωνσταντίνος Χαροκόπος (Μαθηματικός – Οικονομολόγος)

– O  Πέτρος Δημητράκος (Crypto-currency Miner/Trader)

– O Κωνσταντίνος Καρδιασμένος ( Επιχειρηματίας) και

– O Νίκος Κωστόπουλος (Development Manager, Oceanus Foundation).

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση ήταν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός ψηφιακού νομίσματος, η χρησιμότητα του bitcoin στις σύγχρονες αγορές και συναλλαγές και τέλος ο ρόλος της τεχνολογίας σε αυτό το νέο είδος νομισματικού συστήματος.

Την συζήτηση άνοιξε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΦΙΜ, Γιώργος Αρχόντας παρουσιάζοντας τις διάφορες οικονομικές θεωρίες του φιλελευθερισμού και πιο συγκεκριμένα το πως αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην περίπτωση του bitcoin. Συγκεκριμένα συνέκρινε την Αυστριακή σχολή οικονομικών και ιδιαίτερα το έργο του νομπελίστα οικονομολόγου F.A. Hayek με τις νομισματικές καινοτομίες που έφεραν τα κρυπτονομίσματα στο προσκήνιο.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πέτρος Δημητράκος (cryptocurrency trader / miner) ο οποίος ανέλυσε τις ευκαιρίες που παρέχει ένα νόμισμα όπως το bitcoin και ειδικά για νέους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να εισέλθουν στην αγορά καθώς και για ομάδες πληθυσμού που λόγω φτώχειας είναι αποκλεισμένες από τις τραπεζικές υπηρεσίες.

Με την σειρά του ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος, χρηματοοικονομικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΦίΜ, ήγειρε έντονες επιφυλάξεις για τα διάφορα κρυπτονομίσματα τα οποία συνέκρινε με τις φούσκες του Ελληνικού χρηματιστηρίου και της αγοράς των ακινήτων στις ΗΠΑ μιας και δεν υπάρχει κάποια ρυθμιστική προβλεψιμότητα όσον αφορά το ποιος ελέγχει την αγορά. Σε ερώτηση του προς το κοινό για το ποιοι έχουν ήδη επενδύσει στο bitcoin σημαντικό κομμάτι των παρευρισκομένων απάντησε θετικά.

Ο Νίκος Κωστόπουλος, ως ιδρυτής του πρώτου ελληνικού κρυπτονομίσματος, ανέφερε πως η Ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη ακόμα στο να δεχτεί μια τέτοια αγορά ενώ επισήμανε πως ως επενδυτής είναι η πρώτη φορά που νιώθει τόσο σίγουρος για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τέλος τον λόγο πήρε ο οικονομολόγος και επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Καρδιασμένος ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η έλλειψη μιας κεντρικής ρυθμιστικής εξουσίας στο Bitcoin θα προκαλέσει προβλήματα στην υιοθέτηση του ως αποθεματικό νόμισμα.

Οι ερωτήσεις από το κοινό ήταν πολλές ενώ η συζήτηση πήρε μια ενδιαφέρουσα τροπή όταν πολλοί από τους ερωτηθέντες υποστήριξαν πως το bitcoin δεν είναι μόνο ευκαιρία αλλά και το μέλλον των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ενώ ζήτησαν και από τους ομιλητές μια ξεκάθαρη γνώμη για το εάν είναι όντως ασφαλές το να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα στο bitcoin. Το ραντεβού ανανεώθηκε σε ένα χρόνο από τώρα μιας και οι ομιλητές της εκδήλωσης συμφώνησαν ότι διαφωνούν ενώ αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη του ζητήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα