Εκατοντάδες Ινδοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Κασμίρ εξαιτίας ανταλλαγής πυρών

Νέα ένταση στο Κασμίρ μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας έχει αναγκάσει εκατοντάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και παράλληλα δημιουργεί ανησυχίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει προκαλέσει τις τελευταίες συγκρούσεις στον τομέα Ούρι, της λεγόμενης Ζώνης Ελέγχου που χωρίζει την κυρίως μουσουλμανική περιοχή των Ιμαλαΐων. Αλλά η ένταση έχει αυξηθεί μετά από την επίθεση σε μια στρατιωτική βάση της Ινδίας στο Κασμίρ αυτόν τον μήνα, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι Ινδοί στρατιώτες. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για την επίθεση και είχε απειλήσει ότι θα το έκανε «να πληρώσει».

Ο διοικητής της αστυνομίας Ιμτιάζ Χουσάιν, δήλωσε ότι ο στρατός του Πακιστάν άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοικοι να απομακρυνθούν από την περιοχή του Ούρι. Σύμφωνα με Ινδό αστυνομικό, οι ινδικές δυνάμεις απάντησαν στα πυρά, κάνοντας χρήση βαρύ οπλισμού για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 2003.

Οι στρατοί των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια ανταλλάσουν πυρά καθώς επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ινδία και Πακιστάν έχουν βρεθεί δύο φορές σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους για το Κασμίρ. Και οι δύο χώρες διεκδικούν την περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν καταδίκασε τους πυροβολισμούς και τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι 17 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή αυτόν τον χρόνο. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι ενορχηστρώνει αυτονομιστική εξέγερση στο Κασμίρ. Το Πακιστάν αρνείται ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές και καλεί σε διάλογο για να επιλύσει αυτό που θεωρεί ότι αποτελεί τον πυρήνα της διαφωνίας του με την Ινδία.

 

πηγή   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα