«Εθνική γραμμή» αποφάσισαν για το Κυπριακό πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί

Ημέρα ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό η σημερινή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού,καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Στις διαδοχικές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχέςτου ζητήματος και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η  ΝΔ είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Σταθερή θέση της ΝΔ είναι ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει.

Δε νοείται όπως τόνισε «να συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή και απαιτείται όχι οποιαδήποτε λύση αλλά μία λειτουργική και βιώσιμη που θα είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αξίες, χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι δηλώσεις αδιαλλαξίας από την Τουρκία εντείνονται αλλά «η Κύπρος δικαιούται ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη καλύτερο μέλλον».

 

Γεννηματά: Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Την θέση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας, διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Τσίπρας σε Κουτσούμπα: Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη

«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία», είπε από την πλευρά του ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

 

Συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων «βλέπει» ο Τσίπρας, κατά τη συνάντηση με τον Θεοδωράκη

«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις»συμπέρανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, παρουσία τηλεοπτικής κάμερας.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εισαγωγικά, ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση.

Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.

«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις – και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…».

Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας».

Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε Πρωθυπουργού».

«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα», αντέτεινε ο Πρωθυπουργός.

«Όχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι. Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, την συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε», είπε κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τον κ. Θεοδωράκη συνοδεύουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο πρέσβης Γιώργος Κακλίκης, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, Οντίν Λιναρδάτου.

 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βασίλη Λεβέντη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως «το Κυπριακό είναι μια σειρά χαμένων ευκαιριών. Δεν πιστεύω και δεν βλέπω ότι θα υπάρξει λύση έως ότου οι Τούρκοι αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και διεκδικούν ελληνικά νησιά».

«Θα πω τις απόψεις της Ε.Κ. στον Αλέξη Τσίπρα και ελπίζω ο πρωθυπουργός να τις λάβει σοβαρά υπόψη του», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ (στις 8.30 μ.μ.).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την τουρκική πλευρά, η κρίσιμη διάσκεψη της Γενεύης θα γίνει απουσία του Προέδρου Ερντογάν με εκπροσώπηση από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Ο Πρωθυπουργός είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα