Εθελόντρια προς δημάρχους νοτίων προαστίων: «Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες δεν εκδηλώνεται επιλεκτικά»

Διαβάστε αναλυτικά όλη την επιστολήACC02433GRE

Μια αναγκαία απάντηση προς τους δήμαρχους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού από μια απλή εθελόντρια του κέντρου φιλοξενίας Ελληνικού.

Κύριοι δήμαρχοι

Είμαι κάτοικος σε δήμο των νοτίων προαστίων και εθελόντρια στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων -μεταναστών στον πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή σας ως δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού με την οποία εκφράζετε την αντίθεση σας στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού , αντίθεση μάλιστα που την περιβάλλετε με τον μανδύα του ενδιαφέροντος για τους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν πληρούν καμιά απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας.

Θα ήθελα να εκφράσω και την δική μου άποψη για τα αναφερόμενα στην επιστολή σας.

Αναφέρετε συγκεκριμένα:

Ι. ” Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε “αποθήκη ψυχών” αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. …..”.

Προφανώς και ο χώρος δεν έχει κατασκευαστεί ως χώρος φιλοξενίας ,αλλά αλήθεια δεν πληρούσε καμιά απολύτως προϋπόθεση όπως λέτε;;;

Οι βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων για το διάστημα που μένουν προσωρινά στην πατρίδα μας είναι να έχουν στέγη και να μην κοιμούνται στα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας, να τους παρέχονται οι βασικές υποδομές για ατομική υγιεινή (τουαλέτες,μπάνια) , να σιτίζονται κανονικά και να έχουν ιατρική περίθαλψη.

Είμαι η τελευταία που θα εξιδανικεύσω καταστάσεις ,αλλά δεν θα μηδενίσω και προσπάθειες .Όπως και εσείς γνωρίζετε στον χώρο του Ελληνικού υπήρχαν

1) θάλαμοι με ράντζα, στρώματα και κλινοσκεπάσματα

2) υπήρχαν τουαλέτες και μπάνια με ζεστό νερό

3) υπήρχαν οργανωμένοι χώροι που προμηθεύονταν τα είδη για την προσωπική τους υγιεινή, χώρος με είδη ένδυσης και υπόδησης

4) λειτουργούσε ιατρείο και φαρμακείο για την περίθαλψη τους ,

5) λειτουργούσε χώρος διανομής φαγητού.

Και παρεμπιπτόντως επειδή θέτετε και το θέμα της σίτισης και ποιος θα τους σιτίζει , θα έπρεπε το γνωρίζατε .Όταν σας ακούσει κάποιος στα ΜΜΕ μένει με την εντύπωση οτι οι φιλοξενούμενοι σιτίζονταν επί τρεις μήνες από το φαγητό που προσέφεραν οι δήμοι σας . Πράγματι προσφέρατε φαγητό για περίπου μια εβδομάδα αν θυμάμαι καλά. Μήπως πιστεύετε ότι έγινε το θαύμα της Κανά και οι φιλοξενούμενοι τους τρεις αυτούς μήνες σιτίζονταν από το φαγητό της μιας εβδομάδας που προσφέρατε;

Επειδή στο κέντρο του Ελληνικού προσέφερα στον τομέα της σίτισης και διανομής του φαγητού καθημερινά , έχοντας έτσι άμεση γνώση και για την αποκατάσταση της αλήθειας, επιτρέψετε μου να σας ενημερώσω. Όταν ξεκίνησε το στήσιμο του χώρου την σίτιση και γενικά την λειτουργία του χώρου σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο είχε αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής και η συνδρομή της ήταν καθοριστική για να μπορέσουμε να οργανωθούμε. Ο αντιπεριφερειάρχης ήταν καθημερινά και όλη την ημέρα στο χωρο. Στην πορεία για μερικές μέρες προσφέρθηκε φαγητό από τους δήμους σας στη συνέχεια από τις εθελοντικές οργανώσεις των Σαμαρειτών , του Ερυθρού Σταυρού κλπ και εδω και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ανέλαβε πλήρως την σίτιση το κράτος . Συγκεκριμένα καθημερινά έρχονταν συσκευασμένες μερίδες από τον στρατό, την πολεμική αεροπορία η το ναυτικό. Παρεχόταν στους φιλοξενούμενους πρωινό μεσημεριανό και δείπνο.

Όλο τον συντονισμό έχει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής . Ο ίδιος ο υπουργός κ. Μουζάλας αθόρυβα έχει επισκεφτεί επανειλημμένα το κέντρο . Οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν εργάζονταν εκεί μόνο κατά το ωράριο του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά βρίσκονταν εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τέλος σημαντική και καθοριστική είναι η προσφορά των εθελοντών είτε ανήκουν σε εθελοντικές δομές είτε συμμετέχουν μεμονωμένα όπως εγώ και πάρα πολλοί άλλοι.

ΙΙ. Σε άλλο σημείο της επιστολής σας τονίζετε: “…μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων στο πρώην αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια …”

Σας ερωτώ είναι το γήπεδο του χόκεϊ , που κατασκευάστηκε το 2004 στο όποιο λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας ερειπωμένο κτίριο; Προφανώς και όχι και το γνωρίζετε.

ΙΙΙ. Στην συνέχεια αναφέρετε επί λέξει:

” Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – ….”

Δηλαδή μόνο τους Σύριους αναγνωρίζετε ως πρόσφυγες;

Κύριοι δήμαρχοι κατανοείτε ότι με αυτά που γράφετε , ξεπεράσατε και τις απόψεις της FYROM ; Τα Σκόπια ορθώνουν φράχτες για όλους τους υπόλοιπους πλην Σύρων,Αφγανών και Ιρακινών. Από τα παραπάνω λεγόμενα σας προκύπτει ότι εσείς ανέχεστε μόνο στους Σύριους πρόσφυγες !!!!!

Από αυτή σας την τοποθέτηση προκύπτει ότι έχετε και άγνοια για τον χώρο και για την κατάσταση .

Για να σας ενημερώσω ,το μεγαλύτερο διάστημα λειτουργίας του , το κέντρο του Ελληνικού φιλοξένησε στην συντριπτική τους πλειοψηφία Αφγανούς και Ιρακινούς και ελάχιστους Σύριους. Μήπως υπονοείτε ότι σύμφωνα με τις δικές σας προδιαγραφές “φιλοξενία μόνο για Συρους” δεν θα έπρεπε να είχαμε φιλοξενήσει τους Αφγανούς ;

ΙV. Θέτετε επίσης με την επιστολή σας ζήτημα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Αν κάποιος δεν γνωρίζει τον χώρο ,ειλικρινά, ακούγοντας σας ,νομίζει οτι οι άνθρωποι φιλοξενούνται σε κάποια πλατεία σας. Ο χώρος φιλοξενίας βρίσκεται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου ,που έχει έκταση περίπου 6000 στρέμματα και είναι περιφραγμένος.

Καλείτε μάλιστα τις τοπικές κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Επιτρέψετε μου και μένα ,την απλή εθελόντρια , που δεν έχω τα δικά σας αξιώματα, να καλέσω τους συμπολίτες μου να συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια ανθρωπιά και αλληλεγγύη που έδειξαν μέχρι σήμερα. Όλο το διάστημα της εθελοντικής μου προσφοράς έχω συγκλονιστεί με την αλληλεγγύη που έδειξαν οι συμπολίτες μας . Άνθρωποι που από το υστέρημα τους προσέφεραν σε συγκινητικό βαθμό ,άνθρωποι κουρασμένοι από τη δουλειά τους που δεν πήγαιναν για ξεκούραση στο σπίτι, αλλά έρχονταν να βοηθήσουν εθελοντικά.

Τέλος σας στέλνω μια ζωγραφιά που μου χάρισε με αφιέρωση η δωδεκάχρονη Ναργκις απο το Αφγανιστάν που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Ελληνικού και απεικονίζει την πλαστική βάρκα με την οποία έφτασε στην Ελλάδα .Διαβάστε σας παρακαλώ τα επιφωνήματα -κραυγές όπως τα γράφει το δωδεκάχρονο κορίτσι, μεταξύ αυτών το συγκλονιστικό “good bye life”

Κύριοι δήμαρχοι

Η αλληλεγγύη δεν εκδηλώνεται επιλεκτικά. Δηλαδή, να είμαστε αλληλέγγυοι όταν οι πρόσφυγες φιλοξενούνται στη δυτική Αθήνα, αλλά όταν έρχονται στα Νότια Προάστια να αντιδρούμε με κάθε τρόπο.

Προσωπικά , μαζί με πολλούς άλλους θα συνεχίσω να προσφέρω με ανθρωπιά και αλληλεγγύη γιατί θέλω η επόμενη ζωγραφιά της Ναργκις , του μικρού κοριτσιού από το Αφγανιστάν , να μην έχει το επιφώνημα “good bye life” αλλά το

“GOOD MORNING LIFE”

ΝΙΚΗ ΠΑΠΠΑ

Εθελόντρια στο Κέντρο φιλοξενίας Ελληνικού

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα