ΕΕ: Στη δημοσιότητα αύριο το προσχέδιο της συνθήκης για το Brexit

Προσχέδιο συνθήκης για το Brexit, 100 σελίδων, πρόκειται να δημοσιεύσει αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση και, σύμφωνα με το Bloomberg, σε αυτό θα αγνοεί ορισμένες από τις σημαντικότερες απαιτήσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Το μπλοκ σχεδιάζει να παρουσιάσει με νομικές λεπτομέρειες το πώς αναμένει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο καθώς και τους όρους της μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο. Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στην παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Οι διαπραγματεύσεις επί της μεταβατικής περιόδου που ζητούν οι επιχειρηματίες, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η αποχώρηση της Βρετανίας, συνεχίζονται, όμως το προσχέδιο της συμφωνίας πιθανότατα θα εξαιρεί τις προτάσεις της κας Μέιως προς το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη φάση, όπως ανέφερε η πηγή στο Bloomberg.

Το έγγραφο είναι επίσης πιθανό να αφήνει «εκτός» έναν βασικό συμβιβασμό που ζητά η κα. Μέι στο κομμάτι που αφορά στα μελλοντικά χερσαία σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία, σημείωσε η πηγή.

Ανώτατο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε, από την πλευρά του, πως το προσχέδιο της ΕΕ θα πρέπει να αντανακλά με ακρίβεια τις θέσεις και των δυο πλευρών, και άφησε να εννοηθεί πως η ΕΕ χρησιμοποιεί το έγγραφο αυτό προκειμένου να προωθήσει τη δική της ατζέντα, αντί να προωθήσει ένα ισορροπημένο κείμενο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ό,τι αφορά τα σύνορα Βρετανίας-Ιρλανδίας, το προσχέδιο θα επικεντρώνεται στο χειρότερο σενάριο της Μέι, στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία με την οποία να διατηρείται επιτυχώς ανοικτή κάποια δίοδος.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν πως αυτό γίνεται διότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει ακόμα δώσει λεπτομέρειες ως προς το πώς προτείνει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ των δυο χωρών.

Το κείμενο που θα παρουσιαστεί αύριο θα επικεντρώνεται, αντιθέτως, στην θέση σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμφωνεί να ευθυγραμμίσει τους εμπορικούς κανόνες τους με αυτούς της ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη ξεχωριστού τελωνειακού καθεστώτος στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg πως το έγγραφο θα περιλαμβάνει με λεπτομέρεια και τα τρία ζητήματα που αφορούν στην αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, περιλαμβανομένων των περίπου 40 δισ. στερλινών που έχει υποσχεθεί πως θα καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα καλύπτει και άλλα θέματα που δεν συμφωνήθηκαν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που έληξε τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα