ΕΕ: «Σοβαρές αμφιβολίες» για το ντιλ Bayer-Monsanto

Η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer αντιμετωπίζει εξαιρετικά εξονυχιστικό έλεγχο από τις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές, που τονίζουν πως έχουν «σοβαρές αμφιβολίες» γύρω από την συγχώνευση δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές γενετικά τροποποιημένων σπόρων και παρασιτοκτόνων.

Η Κομισιόν επεσήμανε πως το ντιλ 57 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εντείνει την πίεση στους αγρότες που ήδη παλεύουν με τις χαμηλότερες τιμές στη σοδειά.

Η Επιτροπή έχει τελειώσει με την προκαταρκτική της έρευνα. Ωστόσο σύμφωνα με την Wall Street Journal εχθές τόνισε πως μπορεί να χρειαστεί περιθώριο μέχρι το Γενάρη έως ότου ολοκληρώσει τη δουλειά της -ουσιαστικά εκτροχιάζοντας τα σχέδια των δύο κολοσσών για κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει πως είναι συνηθισμένο οι ρυθμιστικές αρχές να χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ότι αρχικά εκτιμούσαν μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεών τους.

Η προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ Bayer και Monsanto, η μεγαλύτερη μεταξύ μιας σειράς συμφωνιών που αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια βιομηχανία γεωργίας, συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αρκετοί άλλοι ανταγωνιστές είχαν ήδη προχωρήσει σε δικά τους ντιλ για συγχωνεύσεις.

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό», επέμεινε πάντως η Ευρωπαία Επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βερστάγκερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα