ΕΕ προς Βρετανία: Πάρτε την ευθύνη και αποφασίστε τι θέλετε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μήνυμα για τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, καθώς εκείνη χαράζει έναν δρόμο για άρση του αδιεξόδου στο Brexit: Η Βρετανία πρέπει να πάρει την ευθύνη και να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει, αλλά η συμφωνία εξόδου δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση.
Με λιγότερες από εννέα εβδομάδες έως την 29η Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το πώς ή το πότε θα πραγματοποιηθεί η έξοδος δεν είναι ακόμη γνωστό.
Στις αυριανές ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο σε μια σειρά τροπολογιών για να εκφράσουν τις θέσεις τους για το Brexit, συντηρητικοί βουλευτές του κόμματος της Μέι, πιέζουν την πρωθυπουργό να απαιτήσει από την ΕΕ την κατάργηση της ρύθμισης του backstop (δίκτυ ασφαλείας) στην συνθήκη της εξόδου, που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, και την αντικατάσταση της ρύθμισης με άλλο μέτρο.
«Είναι μια πραγματική πρόκληση να δει κανείς πως μπορείς να χτίσεις μια πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας από την πολυμορφία της αντιπολίτευσης σε αυτήν», είπε η Σαμπίνα Βαγιάντ, η “υπαρχηγός” του Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η ομάδα προβληματισμού European Policy Centre, η Βαγιάντ, με επικριτικό τόνο για τη στρατηγική της Μέι, σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια έλλειψη «ευθύνης» στη Βρετανία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από Βρυξέλλες και Λονδίνο τον Νοέμβριο και πως υπάρχει μια ελλιπής διαφάνεια στις κινήσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού.
«Δεν θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης», διεμήνυσε η Βαγιάντ, επαναδιατυπώνοντας τη στάση Βρυξελλών.
Εντούτοις, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  η ευρωπαία αξιωματούχος, απηχώντας τις δηλώσεις του Μπαρνιέ, τόνισε ότι η Βρετανία μπορεί να λύσει κάποια από τα προβλήματα που προκάλεσε η αντιπολίτευση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop, αλλάζοντας κάποιες από τις αξιώσεις της για τις εμπορικές σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.
Αναφερόμενη σε μια τροπολογία στη συμφωνία που πρότεινε ο συντηρητικός βουλευτήςς Γκράχαμ Μπράντι, που επιθυμεί «εναλλακτικές ρυθμίσεις», η Βαγιάντ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης ήδη περιέχει αυτή την πιθανότητα.
«Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές ρυθμίσεις» για τα ιρλανδικά σύνορα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα με την τροπολογία Μπράντι είναι πως δεν λέει ποιες είναι αυτές».
«Το backstop δεν είναι ένα προαπαιτούμενο για την μελλοντική σχέση», τόνισε. «Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις».
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα