Εγκύκλιος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό: Aναλυτικά οι προϋποθέσεις

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεως για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλώνδίνεται από τις 3 Αυγούστου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του Ν. 4469/2017 (ΦΕΚ 62/τ.Α73.5.2017), «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, οριοθετείται μία οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για τη συνολική και μακροπρόθεσμη ρύθμιση χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με βασικό σκοπό τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών συμμετέχουν ως πιστωτές και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), οι οποίοι εκπροσωπούνται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με σκοπό τη διαπραγμάτευση βιώσιμων λύσεων ρύθμισης, πάντα υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.

Για την εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων, στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Εννοιολογικοί προσδιορισμοί

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου πρώτου του ν. 4469/2017, διαχωρίζονται οι μεγάλες από τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση πόρων και χρόνου στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, εισάγεται η έννοια του «συνοφειλέτη», διασαφηνίζεται η έννοια του «πιστωτή» και δίδονται οι ορισμοί της απαρτίας, της πλειοψηφίας και του ποσοστού των συμμετεχόντων πιστωτών.

Συγκεκριμένα, «μεγάλες επιχειρήσεις» νοούνται οι επιχειρήσεις που κατά την τελευταία χρήση, πριν από την υποβολή της αίτησης, είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 2.500.000 ευρώ ή κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως τους, έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες ή μη υποχρεώσεις μεγαλύτερες των 2.000.000 ευρώ.

«Μικρές επιχειρήσεις» νοούνται οι επιχειρήσεις που κατά την τελευταία χρήση, πριν από την υποβολή της αίτησης, είχαν κύκλο εργασιών μικρότερο από 2.500.000 ευρώ και κατά το χρόνο υποβολής της αιτήσεως τους, έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες ή μη υποχρεώσεις μικρότερες των 2.000.000 ευρώ.

«Συνοφειλέτης» νοείται κάθε πρόσωπο που ευθύνεται αλληλεγγύως εκ του νόμου ή δυνάμει δικαιοπραξίας για την εξόφληση μέρους ή του συνόλου των οφειλών του οφειλέτη.

Συνοφειλέτης θεωρείται και ο εγγυητής, ενώ ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει την κάλυψη παντός είδους ευθύνης έναντι τρίτων, δυνάμει ασφαλιστικής σύμβασης με τον οφειλέτη, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια του συνοφειλέτη.

«Πιστωτές» νοούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν χρηματικές απαιτήσεις κατά του οφειλέτη.

Προϋποθέσεις υπαγωγής-κριτήρια επιλεξιμότητας

Αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού δύνανται να υποβάλουν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπά που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν φορολογική κατοικία στη Ελλάδα, εφόσον, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές προς το σύνολο των πιστωτώνξεπερνούν τις 20.000,00 ευρώ.

Β. Υπάρχει προς χρηματοδοτικό φορέα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή ρυθμισμένη οφειλή, μετά την 01/07/2016 ή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ή προς ΦΚΑ ή ΝΠΔΔ, περιλαμβανομένων των ΟΤΑ ή υπάρχει βεβαίωση μη πληρωμής επιταγών εκδόσεως του οφειλέτη, λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή υπάρχει έκδοση διαταγής πληρωμής ή δικαστικής αποφάσεως, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη.

Γ. Πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, σύμφωνα με το άρθρο 3 του σχετικού νόμου, κατά τα οποία, σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, πριν από την υποβολή της αιτήσεως:

– Οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

– Οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα έχουν:

1. θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή 2. θετική καθαρή θέση (equity).

Δεν υπάγονται στην διαδικασία ρύθμισης οφειλών:

– Πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

– Πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων παρόχων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

– Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων και οι διαχειριστές αυτών.

– Ασφαλιστικές εταιρείες.

– Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον:

1. Έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 4307/2014 ή του Ν. 3588/2007 (πτωχευτικός κώδικας), εκτός εάν υπάρχει έγκυρη παραίτησή τους από τις εν λόγω διαδικασίες, μέχρι την υποβολή της αίτησης.

2. Έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη σε μία από τις ανωτέρω διαδικασίες ή έχει συζητηθεί η αίτησή του και εκκρεμεί η έκδοση της δικαστικής απόφασης.

3. Έχει διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα ή, για τα νομικά πρόσωπα, βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου ή αποφασιστεί η αναβίωση του νομικού προσώπου, πριν από την υποβολή της αίτησης.

4. Έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο ή οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι ή οι διαχειριστές ή οι εταίροι ή και κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση είτε από το νόμο για φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, χρεοκοπία, απάτη, κλπ.

Η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) (www.keyd.gov.gr).

Η συγκεκριμένη αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στοιχεία και να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλήρη στοιχεία οφειλέτη και συνοφειλετών, κατάλογο όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων προς αυτών ποσών, πρόταση ρύθμισης, έκθεση βιωσιμότητας, κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, φορολογικά έγγραφα, χρηματοοικονομικές καταστάσεις, κλπ), προκειμένου να θεωρηθεί πλήρης και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ορίζεται συντονιστής από το μητρώο Συντονιστών που τηρείται στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., ο οποίος προβαίνει σε έλεγχο της πληρότητας του φακέλου και, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, κοινοποιεί εντός δύο ημερών απόσπασμα της αιτήσεως και πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία σε όλους τους αναφερόμενους στην αίτηση πιστωτές.

Μέσα σε δέκα ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της εν λόγω πρόσκλησης, οι πιστωτές ορίζουν εκπρόσωπο για συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, υποβάλλοντας, ταυτόχρονα, δήλωση εμπιστευτικότητας και βεβαίωση του συνόλου της οφειλής και απαντούν στο συντονιστή για την πρόθεση συμμετοχής τους στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Εφόσον οι συμμετέχοντες πιστωτές είναι δικαιούχοι τουλάχιστον του 50% του συνόλου των απαιτήσεων, υπάρχει απαρτία, ξεκινάει η διαδικασία διαπραγμάτευσης και κοινοποιείται το πλήρες περιεχόμενο της αιτήσεως στους εκπροσώπους των πιστωτών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος για διορισμό εμπειρογνώμονα (στις περιπτώσεις που αυτός δεν είναι υποχρεωτικός από το νόμο), υποβολής αντιπροτάσεων και τροποποιήσεων επί των αντιπροτάσεων άλλων πιστωτών και επιλογής, μέσω ψηφοφορίας, της προτιμότερης εξ αυτών.

Στην περίπτωση έγκρισης πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών, υπογράφεται, με επιμέλεια του συντονιστή, σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών μεταξύ του οφειλέτη και των συναινούντων πιστωτών.

Αντίγραφο της υπογεγραμμένης πλέον σύμβασης αποστέλλεται από το συντονιστή προς όλους τους προαναφερόμενους. Στην αντίθετη περίπτωση κι όταν, μετά το πέρας των ψηφοφοριών, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, ο συντονιστής συντάσσει πρακτικό αποτυχίας της διαδικασίας.

Ο συντονιστής δύναται να συντάσσει πρακτικό αποτυχίας της διαδικασίας και νωρίτερα κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης:

1. Εάν ο οφειλέτης δεν προσκομίσει εντός της πενθήμερης προθεσμίας τα συνοδευτικά έγγραφα που ελλείπουν από την αίτηση.

2. Εφόσον δεν προκύψει απαρτία συμμετεχόντων πιστωτών.

3. Σε περίπτωση που η συνολική οφειλή προς τους πιστωτές υπολείπεται των 20.000 ευρώ.

4. Εάν ο οφειλέτης αρνηθεί την προσκόμιση στοιχείων που ζήτησε πιστωτής, παρά το γεγονός ότι συναίνεσαν σε αυτή το 60% των συμμετεχόντων πιστωτών. Οι συμμετέχοντες πιστωτές που καταψήφισαν την εγκρινόμενη πρόταση αναδιάρθρωσης, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν εγγράφως στο συντονιστή ενστάσεις κατά της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο, όπου τυχόν θα υποβληθεί αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας.

Μέσα στο πλαίσιο επικοινωνίας για τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, δεν απαιτείται συνάντηση με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, εκτός και αν υποβληθεί σχετικό αίτημα των δικαιούχων του 1/3 του συνόλου των απαιτήσεων. Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο συντονιστής καταρτίζει πρακτικό περαίωσής της, το οποίο υπογράφεται από αυτόν και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη και τους συμμετέχοντες πιστωτές.

Προθεσμία υποβολής αίτησης – Οφειλές που εντάσσονται

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεως για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δίνεται από 03/08/2017 (τρεις μήνες, μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου) έως και τις 31/12/2018.

Αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από τον ίδιο τον οφειλέτη, όσο εκκρεμεί η πρώτη ή μετά τη σύνταξη από το συντονιστή πρακτικού περαίωσης ή πρακτικού αποτυχίας της διαδικασίας. Στη συμφωνία αναδιάρθρωσης εντάσσονται οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που έχουν γεννηθεί, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και έχουν βεβαιωθεί, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ (Ν.Δ. 356/1974. Α’ 90), μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Δεν εντάσσονται οφειλές που έχουν γεννηθεί, μετά την 31/12/2016 ή οφειλές φυσικών προσώπων, χωρίς εμπορική ιδιότητα, που εμπίπτουν ρητά στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3869/2010 (Α’ 130) για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Η απλοποιημένη διαδικασία

Για οφειλές προς όλους τους πιστωτές που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, εφαρμόζεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών που προβλέπεται στην παρ. 3 του αρ. 16 του εν λόγω νόμου. Λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή των προαναφερόμενων θα κοινοποιηθούν στις υπηρεσίες με νεότερο έγγραφο, μετά από την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα