Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM

uijulΤην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση.

Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο τμήμα της δεύτερης δόσης των δανείων του προγράμματος, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. «Με αυτό το ποσό, ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, καθώς τα συνολικά δάνεια που έχει συνάψει η χώρα με τον EFSF και τον ΕSM ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ», πρόσθεσε. Τόνισε ότι αν εκταμιευθεί ολόκληρο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ΕSM θα κατέχει περίπου τα 2/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους. Συμπλήρωσε ότι οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης του ESM συμβάλλουν σημαντικά στο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Τα 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, και σίγουρα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα,προκειμένου να σταλεί και το ανάλογο μήνυμα στους Βρετανούς λίγο πριν φτάσουν στις κάλπες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα